Urechea umană artificială, crescută în laborator

0

Oameni de ştiinţă americani anunţă că sunt cu un pas mai aproape de a creşte o ureche umană completă în laborator, pornind de la celule recoltate de la om. Cu ajutorul ingineriei celulare, ei au reuşit să crească o ureche “umană”, dar din celule recoltate de la animale (ţesut animal). Urechea în cauză are exact flexibilitatea celei reale, umane, susţin cercetătorii de la Massachusetts General Hospital din Boston, care au crescut-o în laborator.

 

 

Tehnologia implicată ar putea folosi, într-un viitor nu foarte îndepărtat, celor care se nasc cu urechi deformate, spre exemplu sau fără ele ori rămân fără o ureche sau fără urechi în urma unui accident sau a unei operaţii. Ingineria celulară este în plină dezvoltare în medicina prezentului: organe artificiale sunt create tot mai mult în laboratoare, în speranţa că, în viitor, vom ajunge să putem „cultiva” astfel de organe pentru a le înlocui pe cele originale care suferă ori pe care le pierdem.

Rezultatul cercetărilor echipei de la Massachusetts General Hospital este publicat în revista Journal of the Royal Society Interface; studiul arată cum aceştia au recoltat ţesut viu de la vaci şi oi şi au crescut urechile pe o sârmă flexibilă (un suport), rezultatul fiind forma 3D a unei urechi umane reale. Ulterior, urechea a fost implantată unui şobolan, iar experimentul a reuşit să păstreze forma urechii şi flexibilitatea naturală a cartilajului. Suportul pe care a fost crescută iniţial urechea era din titan şi a fost modelat după forma unei urechi umane reale.

Experimentul demonstrează că, în teorie, cel puţin, o ureche umană poate fi crescută în laborator. „Este un pas important în pregătirea pentru experimentele clinice pe oameni”, consideră dr. Thomas Cervantes, coordonatorul studiului. În opinia lui, aceste experimente clinice ar putea începe în aproximativ cinci ani. Un experiment din acelaşi domeniu se referă la creşterea artificială a unui rinichi uman şi are ca rezultat, deja, producerea de urină de către rinichiul respectiv (însă tot în organismul unui şobolan).

 

Sursa şi foto: BBC


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger