Uraganul Irene va zgudui zgârie-norii din New York

0

Vânturile puternice au făcut zgârie-norii din New York să se zgâlțâne în ultimii 100 de ani, provocându-le localtarilor rău de mare și determinându-i pe ingineri să caute o soluție pentru ameliorarea problemei.

O mică balansare chiar întărește clădirea. Dar în ciuda senzației neplăcute pentru rezidenți, niciun zgârie-nor modern nu a fost pus la pământ doar de vânt, spune Christian Meyer, profesor de inginerie la Universitatea Columbia.

Inovații moderne, precum amortizoarele pentru șoc și dispozitivele de echilibrare protejează clădirile de vânt, ameliorând zguduitura de la ultimul etaj al celei mai înalte clădiri.

“Este o problemă fundamentală de inginerie. Pe de o parte, avem uraganele, cutremurele sau orice alt declanșator, iar pe de altă parte, avem rezistența clădirii, controlată de inginer, car trebuie să fie egală sau mai mare ca factorul declanșator”, explică profesorul, care adaugă că oricât de puternică ar fi clădirea, ea vibrează la o anumită forță.

Cu cât clădirea e mai înaltă, cu atât balansarea este mai puternică, pentru că viteza vântului crește cu altitudinea. Ultimele etaje ale celor mai înalte clădiri din lume pot fi nelocuibile la o forță a vântului mare.

Americanii se confruntă în aceste zile cu uraganul Irene, care va lovi New York-ul în acest weekend. Un sfert de million de new-yorkezi au primit ordinul de a evacuare din zonele joase, vulnerabile la inundații. Statele americane din Carolina de Nord și Sud până în Maine au declarat situație de urgență din cauza uraganului Irene, al cărui diametru de 600 de mile garantează un weekend furtunos pentru milioane de oameni.

Uraganul a dus la anularea a mii de zboruri și închiderea metroului new-yorkez. Acesta este primul care lovește Statele Unite din 2008, când uraganul Ike a lovit Texasul.

Foto: Flickr / Ani Carrington

Sursa: LiveScience, Reuters


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger