Unii oameni cred că e bine să-i învinovăţească sau să-i facă de ruşine pe oamenii supraponderali pentru că i-ar motiva să piardă din greutate, scrie NPR.org. Oamenii de ştiinţă de la Florida State College of Medicine au observat însă că discriminarea oamenilor graşi nu-i face pe aceştia decât să fie mai graşi.
Cercetătorii au analizat date de chestionar pentru 6.000 de bărbaţi şi femei de peste 50 de ani din SUA care au fost întrebaţi cu ce tipuri de discriminare s-au confruntat de-a lungul vieţii. Printre exemplele invocate s-au numărat lipsa de politeţe, refuzul de a fi servit/ă la restaurant sau cel de a primi un job sau o promovare. Respondenţii au fost rugaţi apoi să se gândească la posibilele motive ale discriminării, urmărind indicatori precum rasa, vârsta, sexul sau greutatea. Cercetătorii au măsurat şi greutatea şi înălţimea participanţilor. Patru ani mai târziu, un alt chestionar a reluat întrebările şi a urmărit schimbările în greutate.
Supraponderalii care au spus că au fost discriminaţi din cauza greutăţii au fost de două ori mai predispuşi să fie obezi patru ani mai târziu decât cei care n-au raportat o astfel de discriminare. Iar cei care erau obezi când au răspuns la primul chestionar au fost de trei ori mai predispuşi să rămână la fel dacă erau trataţi aspru pentru greutatea lor. Alte tipuri de discriminare nu au avut nici un efect asupra greutăţii. Studiul cercetătorilor din Florida nu a fost menit să afle de ce discriminarea pe criterii de greutate îi face pe mulţi supraponderali să pună kilograme în plus, însă cercetări anterioare sugerează că rata sporită de depresie, mâncatul emoţional şi încrederea de sine scăzută joacă un rol important. La fel şi stresul sporit şi valurile hormonale care îi sunt asociate şi care declanşează o foame mai mare.