UPDATE Procesul ColonHelp vs WordPress, amânat din nou

5

În România are loc un proces fără precedent, între firma care produce suplimentul alimentar ColonHelp (Zenyth Pharmaceuticals) și proprietara platformei WordPress (Automattic Inc.), proces despre care am scris recent. Pe scurt, un blogger a publicat materiale critice la adresa produsului pentru colon, dar fiindcă acesta era anonim, compania Zenyth Pharmaceuticals a ales să dea în judecată WordPress: vor ca blogul critic să fie închis și să afle identitatea autorului, căruia să-i ceară daune de 100.000 de euro.

 

de Laura Ștefănuț

 

Astăzi, Zenyth Pharmaceuticals a cerut din nou amânarea procesului cu WordPress, pentru a completa dosarul împotriva acestora, spune avocata apărării, Cristina Văsieșiu. Acesta trebuia să aibă loc în 19 decembrie, a fost amânat pentru 16 ianuarie, dată la care s-a solicitat o nouă amânare, pentru 13 februarie. Între timp, compania care produce ColonHelp a primit aviz negativ pe solicitarea de a închide blogul ”Insula Îndoilelii”, unde se află materialele critice la adresa produsului.

”Trag de timp în mod nejustificat, probabil întregul proces a fost o acțiune de intimidare a bloggerului și acum s-au trezit descoperiți și nu știu pe unde să scoată cămașa”, crede avocata Cristina Văsieșiu. Tot de la aceasta aflăm că noul dosar va conține în plus probele care au fost aduse la momentul judecării ordonanței președințiale, prin care se dorea închiderea blogului pe parcursul procesului: printre care, patru materiale publicate pe Insula Îndoielii, un articol al profesorului Gheorghe Mencinicopschi despre detoxifiere, pagini cu reacții apărute în urma articolului publicat de Think Outside the Box în 18 decembrie și o lungă broșură cu privire la beneficiile produsului ColonHelp.

Miza este să dovedească faptul că are loc un prejudiciu continuu și că, în consecință, vânzările scad. Avocatul Zenyth Pharmaceuticals a prezentat și un grafic în acest sens, însă nu a fost luat în considerare de instanță, care așteaptă probe mai consistente, precum prezentarea bilanțului firmei, explică avocata Cristina Văsieșiu. Mai mult, acuzarea a cerut instanței să interogheze Automattic Inc. (proprietara WordPress) și să aducă martori cu ajutorul cărora să demonstreze că unii au încetat să cumpere produsul ca urmare a articolelor critice. Ambele au fost response de instanță.

”Ar fi fost o rușine pentru România ca Automattic să răspundă la interogratoriu (al companiei Zenyth Pharmaceuticals, n.r.). Trebuie să reiasă clar că noi nu contestăm cât e de bun produsul (ColonHelp, n.r.). Problema este exercitarea dreptului la opinie. Nu există produs cu opinii favorabile 100%”, completează avocata.

Pe lângă faptul că procesul intentat de compania producătoare a ColonHelp este fără precedent, neobișnuită este și lipsa de reacție a unor instituții românești precum Autoritatea Națională a Protecției Consumatorului, spune avocata. Dacă în alte state s-a întâmplat ca protecția consumatorului să se sesizeze în urma unor comentarii online ale consumatorilor și să aplice amenzi producătorilor, în România efectul a fost doar procesul împotriva bloggerului.

Oficialii Zenyth Pharmaceuticals ne-au declarat că vor trimite în cursul zilei de astăzi poziția oficială a companiei.

Foto: Access to Justice


5 comentarii

  1. Cu cat continua sa amane procesul, cu atat va scrie internetul mai mult despre ei, cu atat le scad vanzarile. Unless it’s not about the sales anymore, but the egos.

    DISCLAIMER: acest comentariu este o parere pur personala si ar fi ridicol sa fie folosit in instanta de catre avocatii Zenyth, ca o dovada a prejudiciului adus.

  2. Pingback: Procesul ColonHelp vs. WordPress. Interviu: Producătorul suplimentului alimentar acuză învinuiții de rea-credință | TOTB.ro - Think Outside the Box

  3. Pingback: ColonHelp vs. Wordpress. Judecata finală | TOTB.ro - Think Outside the Box

  4. Pingback: Wordpress a câştigat procesul cu producătorii ColonHelp | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger