Ieri, Camera Deputaţilor a votat în plen varianta modificată a Legii Minelor, în care, după cum scriam săptămâna trecută, fost inclusă o mare parte a contestatei legi speciale pentru Roșia Montană. Această lege, care ar putea da undă verde exploatării cu cianură de la Roșia Montană, dar care ar avea și urmări esențiale pentru alte proiecte de exploatare a resurselor naturale, a fost respinsă ca urmare a lipsei de cvorum. După mai bine de 10 ani de luptă pentru a preveni începerea exploatării de la Roșia Montană, societatea civilă s-a aflat ieri într-un punct decisiv, protestând în fața Parlamentului, dar și la Bruxelles.
Foto: Marian Răducu
De asemenea, sediile mai multor partide politice au fost ocupate la Cluj de către protestatari.
Modificările aduse legii minelor nu au trecut de majoritatea Camerei Deputaților. Cele 160 de voturi în favoare nu au fost suficiente pentru a modifica o lege organică. Cele 22 de abțineri, alături de cele 105 voturi împotriva modificărilor grave aduse de acestă propunere legislativă, arată “izolarea guvernului în intenția sa de a favoriza cu orice preț compania minieră de la Roșia Montană”, scrie site-ul campaniei Salvaţi Roşia Montană.
“Sperăm că această tentativă de favorizare nelegitimă a companiilor miniere să fie ultima încercare jalnică a guvernului de a băga cu forța cianură pe gâtul românilor”, a declarat Eugen David, președintele Alburnus Maior.
În timp ce legea se afla pe masa deputaţilor, zeci de persoane au intrat la Avocatul Poporului, cerând să fie primite în audienţă. Un deputat PDL a propus retrimiterea legii la comisii, pentru a fi dezbătută din nou, dar propunerea sa a fost respinsă. Deputatul Remus Cernea a atras atenţia asupra faptului că amendamentul propus de el privind interzicerea cianurii în minerit a fost respins de comisie; un alt deputat PDL a afişat un steag cu Roşia Montană; la propunerea lui Valeriu Zgonea, care conducea lucrările Camerei Deputaţilor, amendamentele au fost votate “la pachet”, în calupuri de câte zece odată.
La Cluj, unde protestatarii au ocupat sediile principalelor partide politice, aflate în centrul oraşului, jandarmii au încercat să urce la balconul unde se află o parte dintre protestatari, cu steaguri şi mesaje, dar au fost împiedicaţi de oamenii din zonă şi au renunţat. La Bucureşti, la Avocatul Poporului, la fel, câţiva jandarmi au intrat în biroul acestuia, unde se aflau susţinători ai Roşiei Montane, dar s-au retras când oamenii au început să scandeze “Gandhi” şi “Mandela”.
Reprezentanţii PPDD au anunţat vă vor vota împotriva proiectului de lege, PNL că va vota pentru proiectul de lege; UDMR a acuzat faptul că legea a avut un parcurs foarte rapid şi că deputaţii din comisiile de specialitate au votat, cu o seară în urmî, amendamente la prima vedere, iar asta nu s-a mai întâmplat în 20 de ani.
Începând cu ora 9:30, sute de cetățeni au răspuns Apelului la mobilizare generală, adunându-se în fața Palatului Parlamentului din București, unde noua variantă a legii minelor era supusă votului. Potrivit paginii Campaniei Salvați Roșia Montană, care transmite live informații despre derularea protestelor, Secretarul general al Camerei Deputatilor a dat dispoziție de restricționare a accesului oricărui cetățean în plen, iar PSD a rezervat toate locurile, tocmai ca să nu poată intra lumea în plen. Potrivit publicației VICE, peste 100 de susținători ai cauzei Roșia Montană au intrat în biroul avocatului poporului.
Protestatarii ocupând biroul avocatului poporului. Sursa: Captură video live streaming.
Mai mulți cetățeni s-au adunat în fața Prefecturii din Sibiu, în semn de protest față de votul secret aflat în desfășurare la Camera Deputaților.
Foto: Sibiu Uniți Salvăm
La Cluj, sediile mai multor partide politice au fost ocupate de protestatari, care au redactat, de asemenea, și un manifest al ocupării, pe care îl puteți citi aici. “Cam 400 de oameni ocupă, acum, partidele care-și au adresa pe strada Eroilor și strigă către deputații României să nu voteze Legea Minelor care se dezbate astăzi în Camera Decizională,” scrie jurnalista Oana Moisil, aflată la Cluj. ”Îi strigă pe nume: Oroș Nechita Adrian! Trezește-te! Cristea Aurelia! Trezește-te! Uioreanu Elena Ramona! Trezește-te! Deputați! Treziți-vă! Politicieni! Treziți-vă! Trădarea de țară în aur se măsoară! Și acum: Uniți, salvăm, ce mai apucăm! Toată lumea sus, acum, la balconul pe care poliția vrea să-l scape de Roșia Montană.”
Susținătorii cauzei Roșia Montană de la Cluj susțin că nu vor părăsi sedile partidelor ocupate până când proiectul de modificare a legii minelor nu va fi respins în Parlament.
La Bruxelles se protestează, de asemenea, pentru acest vot, în fața Ambasadei României.
Foto: Mircea Munteanu
Vom reveni cu informații.
3 comentarii
Respect pentru toti cei care se implica! Sunt atatea motive de iesit in strada. Daca ar iesi tot poporul, s-ar simti! Dar pluteste o frica in aer. Frica izvoraste din neinformare. Toate lumea trebuie sa isi cunoasca drepturile si sa riposteze atunci cand ii sunt incalcate.
BRAVO VOUA DE AICI DIN BRUXELLES!!!
Acest mesaj nu are statutul de campanie electorala conform Legii administraţiei publice locale nr. 215⁄2001 modificata.
Stimati conationali
Sunteti chemati la miscarea patriotica a romanilor si promovarea acesteia in toata lumea, prin care sa ne redam identitatea, mandria nationala, dragostea de patrie, harnicia, corectitudinea, respectul pentru tot ce este romanesc, dragostea si atasamentul fata de conationali, calitati pe care societatea moderna le-a distrus.
Nu ezitati si intrati in randurile noastre, dati-va osteneala si interesul pentru a fi patrioti, sa luam pozitie fata de cei care ne terfelesc numele si tara, pentru a-i aduce pe toti romanii in rand cu noi.
Atotputernicul sa ne ajute !
A aparut o speranta pentru o schimbare radicala in Romania. Nu putem sta alaturi si privi in continuare cum suntem vanduti ca sclavi, cum suntem prostiti si batjocoriti in tara noastra, pentru care strabunii nostri s-au jertfit de a ne-o lasa mare frumoasa si bogata. Sa profitam de aceasta speranta care poate fi salvarea noastra.
In Noembrie 2014 vor fi alegeri prezidentiale. Daca sunteti patrioti, sustineti candidatura lui
Mircea Moise
„ http://alegerile-prezidentiale-2014-ro.ibk.me „
la alegerile pentru presedentia statului Roman.
El are capacitatea, vointa si metodele pentru o schimbare pozitiva in Romania, ceeace guvernantii de pana acum nu le-au avut.