UPDATE ColonHelp vs. WordPress. Blogul Insula Îndoielii nu va fi închis pe durata procesului

4

Luna trecută, v-am informat cu privire la un proces fără precedent în România, cel dintre firma producătoare a suplimentului alimentar ColonHelp (Zenyth Pharmaceuticals) și proprietarea platformei WordPress (compania Automattic Inc.). Pe scurt, blogul Insula Îndoielii, găzduit de WordPress, a publicat o serie de materiale critice la adresa produsului ColonHelp. În urma lor, Zenyth Pharmaceuticals a ajuns să dea în judecată Automattic Inc., pe care vrea să o oblige în instanță să închidă blogul mai sus amintit sau să dezvăluie identitatea autorului său (mai multe detalii aflați aici și aici). Procesul de fond urma să aibă loc pe 19 decembrie, la Judecătoria Sectorului 4 din București, însă termenul s-a amânat pentru miercuri, 16 ianuarie. Între timp, s-a judecat o ordonanță președințială în cazul ColonHelp vs. WordPress, o acțiune prin care, potrivit avocatului apărării, Cristina Văsieșiu, Zenyth Pharmaceuticals a cerut “suspendarea articolelor publicate pe Insula Îndoielii sau închiderea de urgență a site-ului până se judecă definitiv și irevocabil procesul din 16 ianuarie”, invocând un prejudiciu de imagine adus suplimentului alimentar. Ordonanța președințială a fost dezbătută joia și vinerea trecută, iar astăzi, ne spune Cristina Văsieșiu, acțiunea a fost respinsă ca fiind neîntemeiată.

 

Foto: Access to Justice

 

de Ionuț Dulămiță

 

Săptămâna trecută, pe 10 și 11 ianuarie, s-a judecat o ordonanță președințială în procesul Zenyth Pharmaceuticals vs. Automattic. “Ordonanța președințială e o modalitate de obținere a unei hotărâri în regim de urgență pentru a preveni producerea unui prejudiciu ireparabil, hotărâre valabilă până la judecarea definitivă și irevocabilă a unui proces”, ne-a explicat avocata Automattic, Cristina Văsieșiu. “S-a susținut că păstrarea articolelor pe site (n.r. – pe blogul Insula Îndoielii) e de natură a aduce un prejudiciu continuu: ele aruncă o lumină nefavorabilă asupra produsului, iar cumpărătorii, spun ei (n.r. – Zenyth Pharmaceuticals), nu se mai înghesuie”. Pentru a dovedi prejudiciul și urgența aplicării ordonanței – care cerea suspendarea articolelor sau închiderea blogului până la sentința finală -, producătorii ColonHelp, susține Văsieșiu, au depus în instanță un dosar de câteva sute de pagini.

Potrivit avocatei, dosarul consta din cele patru materiale publicate de bloggerul de la Insula Îndoielii, un articol al profesorului Gheorghe Mencinicopschi despre detoxifiere, pagini cu reacții apărute în urma articolului publicat de Think Outside the Box pe 18 decembrie și o broșură cu privire la beneficiile produsului ColonHelp. “Complet aiurea”, susține avocata, “nici un act financiar, contabil, cu privire la prejudiciul pe care l-au avut în urma acestor articole și a scandalului care s-a iscat [după apariția lor]. Cam jumătate din documente au constat din copierea impactului acționării Automattic în judecată, discuțiile care au fost pe diverse forumuri, pe site-ul Insula Îndoielii, și pro, și contra. Ei au vrut să arate cât de mult e blamat produsul lor, dar nu a fost blamat produsul, a fost blamată acțiunea lor din instanță. Și atunci am evidențiat acest lucru, am zis nu se poate, uitați-vă la date: 19 decembrie, 20 decembrie, ce legătură are cu apariția articolelor [de pe blogul Insula Îndoielii]? Plus că articolele au fost preluate deja de o grămadă de site-uri, nemaivorbind de faptul că Google le păstrează 6 luni. Deci informația oricum nu mai poate fi oprită de nicio instanță de judecată”.

Totodată, mai spune Cristina Văsieșiu, producătorii suplimentului alimentar ar fi invocat și popularitatea blogului critic, care apare pe locul doi la căutări în Google, după pagina web a produsului ColonHelp, atunci când utilizatorii introduc cuvântul “colonhelp”. În ceea ce privește broșura, aceasta ar fi avut în jur de 100 pagini și ar fi conținut “inclusiv argumente cu privire la poziția pe toaleta modernă, care este dușmanul colonului. Nu avea nici o legătură”, susține avocata Automattic. “Noi nu contestăm cât de bun e produsul ColonHelp, noi contestăm pur și simplu faptul că nu ne lasă libertatea de exprimare. Dacă încercăm și noi să ne construim apărarea pe cât de bun sau inutil e acest produs, intrăm în jocul lor și atunci se va prelungi procesul de fond o grămadă, cu tot felul de experți și medici”.

Luni, 14 ianuarie, ordonanța președințială a fost respinsă ca fiind neîntemiată, o sentință atacabilă cu recurs în termen de 5 zile de la pronunțare. Miercuri, 16 ianuarie, urmează să se judece procesul de fond, cel care va stabili verdictul, deși sentința pronunțată peste două zile va putea fi atacată la rândul ei cu recurs. Vă vom ține la curent cu amănunte.

 

ColonHelp vs. WordPress. Proces fără precedent în România

Poziția oficială a companiei Zenyth Pharmaceuticals în cazul Colonhelp VS WordPress


4 comentarii

  1. Pingback: UPDATE Procesul ColonHelp vs Wordpress, amânat din nou | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: Procesul ColonHelp vs. WordPress. Interviu: Producătorul suplimentului alimentar acuză învinuiții de rea-credință | TOTB.ro - Think Outside the Box

  3. Pingback: ColonHelp vs. Wordpress. Judecata finală | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger