Unul dintre cei mai mari experti ai lumii pledeaza pentru un esec la Copenhaga

3

Omul de stiinta care a convins omenirea sa ia in calcul pericolul incalzirii globale spune ca planeta si generatiile viitoare vor avea de castigat daca discutiile de la Copenhaga pe marginea schimbarilor de climat vor culmina cu un esec.

Un eventual acord atins in urma negocierilor din capitala Danemarcei, care vor avea loc saptamana viitoare, ar fi atat de fragil, incat ar fi mai bine ca discutiile sa porneasca de la zero, a afirmat James Hansen, unul dintre expertii de top ai lumii pe probleme de climat, intr-un interviu acordat publicatiei The Guardian.

“Intreaga abordare este atat de gresita, incat ar fi mai bine ca situatia sa fie reevaluata. Daca va fi urmat modelul Kyoto, atunci oamenii isi vor petrece ani de zile incercand sa inteleaga ce se intampla”, a spus Hansen, care conduce Institutul Goddard pentru Studii Spatiale din cadrul NASA.

In repetatele sale aparitii in fata Congresului american, omul de stiinta i-a educat pe politicieni in legatura cu cauzele incalzirii globale si i-a indemnat sa actioneze pentru a evita efectele catastrofice ale fenomenului. Insa Hansen se opune cu tarie strategiilor de pe piata dioxidului de carbon – pe care certificatele de poluare sunt cumparate si vandute –, vazute de Uniunea Europeana si de catre alte guverne ale lumii drept cele mai eficiente modalitati de reducere a emisiilor poluante.

Abordarea problemelor de climat ar trebui sa fie ferita insa de compromisurile ce guverneaza lumea politcii, e de parere expertul american. “Ele sunt echivalentul problemei sclaviei cu care s-a confruntat Abraham Lincoln sau a problemei nazismului cu care a avut de-a face Winston Churchill. Nu poti face compromisuri cand vine vorba de astfel de probleme. Nu poti spune hai sa diminuam sclavia, sa o reducem cu 50% sau cu 40%”.

Afirmatiile lui Hansen vin intr-un moment in care tarile participante la discutiile de la Copenhaga se indreapta vertiginos spre atingerea unui acord. India si-a fixat si ea o tinta privind reducerea emisiilor poluante, iar asta inseamna ca toti cei patru mari poluatori ai lumii – SUA, China, Uniunea Europeana si India – au deja obiective clare in aceasta privinta. Un subiect blocat ramane insa pomparea banilor in tarile in curs de dezvoltare pentru a putea tine piept incalzirii globale.

Tags:3 comentarii

 1. Nu am inteles ce propune in schimb James Hansen, care ar fi abordarea corecta, sa reducem TOATE emisiile 100%?
  Intrebarea e cum???

 2. Abordare gresita din mai multe motive:
  1.taxa
  Ca sa protejezi intr-adevar mediul nu taxa e solutia ci interzicerea unor practici ce polueaza, ori permiterea poluarii in continuare in schimbul unor taxe ajuta doar la distrugerea in continuare a mediului si imbogatirea unora bazata pe acest principiu – ori faptul ca eu nu poluez dar [rimesc bani nu ma protejeaza de efectele poluarii produse de ceilalti
  2. CO2
  O matematica simpla arata ca trebuie redus emisiile umane la 0 timp de 30 de ani pentru a reduce cu 1miliard de tone CO2-ul din atmosfera, cand acolo sunt 7 miliarde de tot si efectul ar fi o racire de 1-2C asta inseamna practic ca 30 ani sa disparem de pe fata pamantului ca sa ce ? sa se reduca temperatura cu un grad??? aberatie mai mare nici ca se paote inventa
  in loc de asta plantarea de paduri ar rezolva mult mai repede problema , 50 miliarde de copaci au acelasi efect intr-un singur an suprafata necesara este de 50000 km patrati considerand un copac pe metru patrat adica mai putin de un sfert din suprafata tarii noastre.

 3. De la Revolutia Industriala din secolul 19 temperaturile au crescut cu peste un grad. Un grad in 30 de ani e semnificativ mai mult.

  Expertii afirma ca o crestere de doar cateva grade ar determina mari parti din glob sa atinga un nivel de caldura si, atentie, umezeala care impreuna vor creea conditii neintalnite in prezent, facandu-le nelocuibile.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger