Unul din 25 de șefi ar putea fi psihopat

0

Unul din 25 de șefi ar putea fi psihopat, o rată care este de patru ori mai mare decât în rândul populației, arată o cercetare a psihologului Paul Babiak.

Acesta a studiat 203 de businessman-i americani care au fost aleși de companiile lor pentru a participa la un program de training în management. El le-a evaluat trăsăturile psihopate folosind o versiune standard a unui formular realizat de Robert Hare, un expert în psihopatie de la Universitatea British Columbia din Canada.

Psihopații, care sunt caracterizați ca fiind complet amorali și preocupați de propria putere și plăceri egoiste, ar fi supra-reprezentați în mediul de business deoarece li se potrivește foarte bine. În acest domeniu lăcomia este considerată de bun augur, iar profitabilitatea este cea mai importantă valoare.

De asemenea, psihopații au tendința de a fi carismatici și manipulatori, iar aceste caracteristici sunt confundate, în acest domeniu, cu leadership-ul. Dar, studiul sugerează că psihopații sunt manageri slabi, dar urcă pe scara ierarhică pentru că își acoperă lipsurile fermecându-și superiorii și subordonații. Acest lucrur face ca diferențierea între un lider bun și un psihopat să fie aproape imposibil de observat.

De fapt, psihopații sunt greu de identificat în general, deși reprezintă 1% din populația mondială. Ei nu sunt cu toții criminali în serie, ba, dimpotrivă, dacă au crescut în familii iubitoare își canalizează energia în scopuri constructive, cum ar fi să devină CEO.

Foto: Flickr / allensima

Sursa: Time


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger