Unul din 10 locuitori ai planetei este obez. Locuitorii din Nauru sunt cei mai graşi din lume

1

Unul din zece adulţi este obez, la nivel global, arată un studiu realizat de cercetători britanici şi americani și citat de BBC.

Cercetătorii de la Imperial College din Londra şi cei de la Harvard au studiat date privind indexul masei corporale (BMI), nivelul colesterolului şi presiunea arterială valabile pentru intervalul 1980 – 2008.

Presiunea arterială şi colesterolul au scăzut în multe ţări dezvoltate, dar obezitatea este în creştere în toată lumea.

Obezitatea, colesterolul şi presiunea arterială sunt factori ai afecţiunilor inimii. În 2008, 9,8% dintre bărbaţi şi 13,8% dintre femei se încadrau în categoria obezi la nivel mondial, având o masă corporală peste 30kg/m2. În 1980, procentele erau de 4,8% pentru bărbaţi şi 7,9% pentru femei.

Locuitorii din naţiunile insulare din Pacific au avut cel mai ridicat BMI din lume – 34-35kg/m2, adică cu 70% mai ridicat decât media din unele ţări din Asia de sud-est şi Africa sub-sahariană.

Indexul masei corporale a crescut printre ţările cu venit ridicat pe cap de locuitor între 1980 şi 2008, cel mai mult în Statele Unite, urmate de Noua Zeelandă şi Australia pentru femei şi în Marea Britanie şi Australia pentru bărbaţi.

Cu toate acestea, deşi obezitatea a crescut în multe ţări de pe glob, numeroase state dezvoltate au reuşit să reducă nivelul colesterolului şi presiunii arteriale. Printre acestea se numără Australia, în special în rândul femeilor, şi America de Nord, în special în rândul bărbaţilor.

Profesorul Majid Ezzati, autor principal al studiului, salută îmbunătăţirea datelor la capitolele presiune arterială şi colesterol, spunând că acest lucru se datorează diagnosticării îmbunătăţite şi tratamentelor.

Harta obezităţii:

Cea mai rapidă creştere – Statele Unite au înregistrat cea mai mare creştere a BMI dintre toate ţările dezvoltate, mai mult de 1 kg pe deceniu. Factorii sunt numărul crescut al ocupaţiilor sedentare, reducerea mersului pe jos şi cu bicicleta, creşterea consumului de fast food.

Scăderea BMI – Italia este singura ţară dezvoltată unde indexul masei corporale a scăzut – pentru femei de la 25,2 la 24,8. În rândul bărbaţilor indexul a crescut, dar creşterea este cea mai mică dintre naţiunile dezvoltate. Dieta mediteraneană a italienilor, bazată pe paste, fructe şi legume, este una dintre cele mai sănătoase din lume.

Creşterea BMI – Bărbaţii din Marea Britanie au al şaselea cel mai mare BMI din Europa, iar femeile britanice al nouălea. Rata de creştere este a doua după Statele Unite.

Cel mai mare BMI din America de Sud – Chile are o medie a indexului masei corporale de 27kg/m2 pentru bărbaţi şi 27,9 pentru femei. Obezitatea este în creştere în Chile ca urmare a creşterii numărului de restaurante fast food.

Cel mai mic BMI – Locuitorii din Bangladesh sunt cei mai slabi oameni din lume, cu un index al masei corporale de 20,5 pentru femei şi 20,4 pentru bărbaţi. Orezul este alimentul principal al acestora, iar mulţi dintre locuitori nu se alimentează suficient. Mai mult de jumătate dintre copii au sub greutatea normală.

Cel mai mare BMI – Locuitorii din Nauru sunt cei mai graşi oameni de pe planetă, cu un BMI de 34-35kg/m2. Localizat în sudul Pacificului, Nauru este cea mai mică naţiune insulară, cu o populaţie de sub 10.000. Cel mai popular meniu din Nauru este alcătuit din pui prăjit şi cola.

Foto: EPA

Citiţi şi:

Încălzirea centralizată ne poate face mai graşi

Britanicii sunt printre cei mai nesănătoşi europeni

Un mic dejun copios îngraşă şi nu alungă foamea pe timpul zilei

Tags:Un comentariu

  1. Pingback: Tweets that mention Unul din 10 locuitori ai planetei este obez. Locuitorii din Nauru sunt cei mai graşi din lume » Think Outside the Box -- Topsy.com

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger