Vânzarea echipamentelor de gătit care nu se vor încadra în noile norme de eficienţă energetică va fi interzisă pe teritoriul Uniunii Europene, conform celui mai recent set de reguli în acest sens, care vizează transformarea gătitului într-un proces cât mai prietenos posibil cu mediul înconjurător, scrie agenţia de presă Reuters.
Potrivit Comisiei Europene, descotorosirea de echipamentele vechi de gătit, consumatoare mari de energie, va reduce facturile de energie, în medie, cu aproximativ 50 de euro pe an, iar câştigurile, în timp, vor fi de miliarde de euro salvaţi de la a fi alocaţi pentru probleme de mediu. Setul de reguli face parte din conceptul de “ecodesign” şi se înscrie în politica Uniunii Europene de a reduce importul de combustibili fosili şi, totodată, emisiile de gaze de seră. În consultările pentru realizarea setului de reguli au fost implicate companii producătoare de echipamente de gătit din Europa. Acestea s-au declarat în acord cu politica UE, ce se va aplica, de acum încolo, producţiei de noi echipamente de acest tip. Criticii, însă, spun că acest concept de “ecodesign” şi regulile sale sunt doar un alt exemplu de birocraţie europeană.
Cert este că, de vineri încolo, echipamente de gătit precum cuptoare, aragaze şi altele de acest fel nu vor mai putea fi scoase pe piaţă dacă nu vor întruni un set de condiţii de eficienţă energetică (care se pot realiza prin o mai bună izolare sau o mai bună construcţie a uşilor, spre exemplu). Consumatorii nu vor resimţi vreo scădere de calitate prin folosirea noilor echipamente eficiente energetic, spune Comisia Europeană. Regulile permit magazinelor să epuizeze stocurile actuale (deşi există temerea că asta va declanşa o frenezie a reducerilor, pentru încurajarea oamenilor să cumpere echipament care, în continuare, va afecta mediul). Prin acest set de reguli, se vizează şi scoaterea de pe piaţă a importurilor “asiatice, de slabă calitate”, susţine Stamatis Sivitos, lobby-ist în cadrul grupului Coolproducts Campaign.
Sursa: Reuters
Foto: Eco-Town
Puteţi citi şi:
Ţările scandinave sunt cel mai bine pregătite să facă faţă schimbărilor climatice