“Uniunea Europeană poate împiedica un dezastru înainte să se întâmple”

1

Comisia pentru petiţii a Parlamentului European (PETI) a dezbatut ieri petiţiile depuse de cetăţeni români sau asociaţii din România referitoare la proiectul minier propus de RMGC la Roşia Montană şi pericolele acestuia. În total, au fost trei petiţii pe acest subiect incluse pe ordinea de zi, printre ele fiind petiţia asociaţiei Ad Astra şi cea a roşianului Sorin Jurcă.

 

 

Potrivit Roşia Montană în UNESCO World Heritage, Octavian Voiculescu, reprezentant Ad Astra, a prezentat dovezi asupra privind falsificarea hărţii geologice a văii Corna, a descris raportul experţilor asupra patrimoniului de la Roşia (raportul Oxford & Leicester, raport ICOMOS) şi a invocat legislaţia europeană a cărei aplicare trebuie verificată. De asemenea, a fost invocat principiul „precauţiei” în cazul acestui proiect cu potenţial impact fără corespondent în Uniunea Europeană. Octavian Voiculescu a mai vorbit comisiei despre „crimele culturale de la Roşia Montană” şi a pus, totodată, la dispoziţia acesteia hărţile originale ale zonei, de la Institutul Geologic Român.

Înainte de începerea discuţiilor, s-a încercat scoaterea petiţiilor referitoare la Roşia Montană de pe ordinea de zi – mai exact, eforturile în acest sens au venit din partea unui europarlamentar român, Victor Boştinaru, PSD, care s-a declarat, în trecut, împotriva proiectului minier de la Roşia Montană. Înainte ca PSD să fie parte din alianţa de guvernare, Boştinaru era una dintre vocile mereu active împotriva proiectului şi pentru salvarea Roşiei Montane, el fiind chiar autorul unei cărţi pe această temă. Şi un alt europarlamentar, Roger Helmer, a solicitat scoaterea petiţiilor din discuţie.

Iată o declaraţie de acum doi ani a europarlamentarului român: „Nu am cum să cred în afirmaţiile din spoturile publicitare ale investitorului după ce criza economică prin care trecem ne demonstrează că pentru modelul capitalist actual nu există decât un singur Dumnezeu: profitul rapid. Nu pot să cred în garanţiile pe care le-ar putea da actualul guvern al României care, iată, s-a împovărat într-un an de zile şi a îndatorat ţara cu o sumă fabuloasă. Românul de rând nu a resimţit în niciun fel beneficiile îndatorării, ci dimpotrivă. Dacă guvernul ţării mele este incapabil să protejeze ultimele lucruri valoroase pe care România le mai are, prefer să cer sprijinul Parlamentului European să facă aceasta, cu speranţa că, într-un număr de ani, România va avea un guvern devotat binelui public şi protecţiei mediului” (sursa).

Pe site-ul său, Victor Boştinaru explică motivele pentru care a cerut scoaterea Roşiei Montane de pe ordinea de zi: „Am cerut retragerea petiţiei de pe ordinea de zi pentru a evita riscul ca această petiţie să fie închisă şi pentru a evita o mascaradă politicianistă care, iarăşi, nu serveşte nimănui”. El susţine că ar fi avut informaţii „oficiale de la Secretariatul Comisiei pentru Petiţii a Parlamentului European” că exista „riscul ca toate petiţiile din actuala legislatură să se închidă. Discutarea acestei petiţii, astăzi, nu putea genera decât o singură soluţie: închiderea ei”, conchide europarlamentarul. Însă comisia a decis păstrarea petiţiilor pe lista de discuţii şi, apoi, păstrarea acestora deschise, acceptând că „poate este pentru prima dată când Uniunea Europeană poate împiedica un dezastru înainte să se întâmple”. Dezbaterile asupra petiţiilor vor continua, dat fiind că ele nu au fost închise de către comisie.

 

Sursa: Roşia Montană în UNESCO World Heritage

Foto: TOTB

 

 

Puteţi citi şi:

„Ca fiu al Roşiei Montane, nu voi accepta să fiu complice la distrugerea localităţii” – scrisoarea unui roşian către Parlamentul European

Rezistenţa din Roşia Montană: “Roşia nu trebuia lăsată la mâna politicienilor” – Sorin Jurcă

FOTO Case pustiite la Roşia Montană

O revoltă minunată. (Aşa-i, tată?)

Rezistenţa din Roşia Montană: “Să te ferească Dumnezeu de omul care nu mai are nimic de pierdut!” – Eugen David

Să le-nmuiem posmagii parlamentarilor!

Azi începe FânFest. Cine sunt roşienii din rezistenţă? 

Traficul de morţi de la Roşia Montană


Un comentariu

  1. Dar cine a urmarit transmisiunea in direct a vazut minciunile lui Victor Bostinaru in fata comitetului, asa ca sa nu-l credem ca voia sa scoata petitiile de pe ordinea de zi ca sa faca un favor romanilor.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger