Parlamentul European (PE) a votat pentru limitarea folosirii pungilor subţiri de plastic pe teritoriul Uniunii Europene, în speranţa că măsura va ajuta la reducerea poluării cu plastic a mediului înconjurător, informează BBC.
Votul a fost anunţat ca un pas important în lupta pentru mediu, dar vocile critice spun că fiecare ţară ar trebui lăsată să ia astfel decizii singură şi să impună, pe cont propriu, măsurile necesare. Legea votată de PE se aplică pungilor uşoare din plastic, mai subţiri de 0,05 mm, care sunt cel mai des folosite în întreaga Uniune. Acest tip de pungi de plastic nu prea este refolosibil, astfel că ele ajung să polueze râurile, câmpurile, munţii, ba chiar oceanele.
Ca urmare a votului PE, ţările membre UE trebuie să introducă în legislaţiile lor această măsură, având la dispoziţie două modalităţi pentru asta: fie să reducă consumul mediu anual de pungi de plastic pe cap de locuitor (la 90, până la finalul anului 2019 şi la 40 până la finalul anului 2025), fie să se asigure că astfel de pungi nu vor mai fi înmânate clienţilor (magazinelor), gratuit, termenul limită pentru această modalitate fiind anul 2018.
Iniţiativa legislativă a venit din partea unui europarlamentat danez, Margrete Auken, care o consideră un pas major în lupta pentru protejarea mediului. “Vorbim de o problemă majoră pentru mediu, de poluarea produsă de sute de miliarde de pungi de plastic, folosite în fiecare an. Trebuie să acţionăm”, spune Auken. “Comisia Europeană spune că fiecare ţară membră ar trebui să facă asta pe cont propriu, dar ţările membre nu fac nimic”, a mai spus ea.
Alţi europarlamentari o contrazic, însă, cum este şi cazul irlandezului Luke Flanagan: “Sunt de acord cu ideea introducerii taxelor pentru reducerea consumului de pungi de plastic. S-a făcut şi în Irlanda şi a avut efect. Însă la ce ne va duce asta? La folosirea mai multor pungi de hârtie, în loc de pungi reciclabile. Iar dacă forţăm statele membre să ia măsuri în privinţa asta, nu o vor face bine, trebuie să facă pentru că vor să facă! Să lăsăm lucrurile pe mâna fiecărui stat”, a fost de părere europarlamentarul. Majoritatea nu a fost de acord cu el şi a votat pentru obligativitatea introducerii măsurilor care să limiteze consumul de pungi uşoare din plastic pe teritoriul UE.
Sursa şi foto: BBC
Puteţi citi şi:
Ce putem face ca România să nu mai arate ca un mare coş de gunoi
Viaţa fără risipă: povestea româncei care a înfiinţat Zero Waste Japan
Din acest an, România pune în aplicare strategia de reducere a risipei alimentare
Risipa de hrană: Experienţa americană versus satul românesc
Viaţa pe “zero waste”: povestea unei tinere care nu mai generează gunoi de doi ani
Incinerarea deşeurilor, soluţie sau pericol pentru mediu?
Muntele gunoaielor din Tel Aviv, transformat în cel mai mare parc de reciclare din lume