Uniți. Ne salvăm. Societatea. Roșia Montană e doar pretextul.

14

Abia așteptam să ajung din nou aici. În fața tastelor. Acum am ceva interesant de spus. Ceva care, în sfârșit mă bucură și îmi dă motive să fiu mândru că sunt ROMÂN. La un moment dat încetasem să mai sper că vor veni și vremurile astea. Dar iată că ele au venit. Suntem zeci de mii de oameni care ne-am trezit.

 

1236417_558064387598228_1283217327_n

Foto: Casa Jurnalistului

 

de A.B., cititor TOTB

 

Zeci de mii de oameni care nu își mai caută informațiile la televizor. Zeci de mii de oameni pentru care Facebook-ul a devenit cea mai importantă agenție de știri. Zeci de mii de oameni care înțeleg că mai presus de orice în democrație trebuie să fie cetățeanul, nu politicianul. Zeci de mii de oameni care fac acum parte dintr-o națiune și care se delimitează strict de popor, de acea masă ignorantă pentru care există doar propria bătătură.

E ușor să te limitezi la a spune „Eu nu fac politică!” sau „Pe mine nu mă interesează, n-au decât să facă ce vor!”. Dar e și incredibil de prostesc. Cum să fii atât de limitat?! ABSOLUT TOT ce decid politicienii ne afectează, în bine sau în rău, pe mai mulți sau pe mai puțini. E o imbecilitate să spui că nu te interesează. Pentru că atunci când mama ta o să moară pentru că drumurile proaste sau chiar inexistente nu ți-au permis s-o duci în timp util la spital, nici pe ei nu-i va interesa. La fel cum nu-i va interesa atunci când în același spital mizer, soția ta va muri pentru că nu a avut parte de îngrijirea corespunzătoare la naștere. Da, sunt porcării care se întâmplă pentru că nu ne interesează. Atunci când toată lumea se implică, dezvoltarea este inevitabilă. Atâta timp cât de uiți la televizor și SPERI să fie luată decizia pe care o dorești, înseamnă că de fapt nu îți pasă și că meriți tot ce ți se întâmplă, deoarece ești o moluscă. O nevertebrată.

Trăim în niște vremuri în care, duminică de duminică, zeci de mii de oameni din zeci de orașe, atât din țară cât și din străinătate, ies în stradă pentru a arăta că au coloană vertebrală, pentru a sta drepți și curajoși în fața sistemului depravat de la noi. Un sistem care a făcut posibilă crearea unui proiect parșiv, care va distruge una dintre cele mai frumoase zone din țară și care va aduce niște beneficii infime. Asta dacă nu ne opunem.

Haideți să intrăm mai în detalii!

Duminică, 22 septembrie, ora 19:00

Sunt pe trotuarul de la Universitate. Pe partea cu fântâna. Încerc să-mi dau seama dacă vom fi mai mulți decât duminica trecută. Nu. În mod clar suntem mai puțini. Sunt puțin dezamăgit. Și când credeam că ne treziserăm… Iată că unii s-au culcat la loc. Sunt totuși destui oameni și pe partea cealaltă. Suntem cu siguranță câteva sute. Tot e bine. Încerc să văd ce se întâmplă pe carosabil. Acum 5 minute, circulau mașinile într-o veselie. La fel e și acum. Sunt ultimele. La un semn, invadăm cu toții bulevardul. Pașnic. Fără îmbrânceli, fără înjurături. Lumea e civilizată în mediul ăsta. (Ciudat. De unde ies oamenii ăștia civilizați într-o țară complet necivilizată?!) În momentul în care ne aliniem pe bulevard, îmi dau seama că suntem câteva mii. ?!!! De unde au apărut toți oamenii ăștia?! Acum câteva minute… Nu mai contează. Se încep scandările pe bune. Nu e iertat nici unul dintre cei care au susținut vreodată în viața asta proiectul. Poate sunt iertați unii despre care nu se știe. Ceilalți sunt sancționați. Li se cere demisia. Li se cere, de fapt, să dispară din viața noastră. În stradă strigătul „Demisia!” înseamnă, de fapt, „Dispăreți din viața noastră și lăsați-i pe alții!”.

Să revenim. Plecăm. Mă uit și nu-mi vine să cred. Suntem din nou UNIȚI. Suntem din nou câteva mii. Suntem în mod clar mai mulți decât data trecută. Începem să fim un nucleu dur al societății românești. Un nucleu care nu va putea fi ignorat pentru multă vreme. Suntem de toate felurile și de toate vârstele. Nu plângem de foame, am trecut de nivelul ăla. Vrem doar să mergem mai departe, să evoluăm, fără a ne distruge țara.

Suntem pe Bulevardul Carol I. Nu mai pot să-i văd pe primii din coloană. Nu mai pot să-i văd nici pe ultimii. Suntem în mod sigur 10.000. Arunc un ochi pe Mediafax. (Apropo, suntem cu toții informați. Știm ce se petrece și știm unde să căutăm, astfel încât să găsim descrierea obiectivă a ceea ce se petrece, iar Mediafax nu e locul, dar sunt curios să văd cum prezintă ei ceea ce se întâmplă.) Cică suntem peste 5.000. Au dreptate. Peste 5.000 înseamnă și 10.000, 20.000 sau 100.000 de mii. Nu peste mult timp, tot pe Mediafax scrie că mulțimea e formată din tineri și din „foarte mulți copii”. Mă uit în jur, să văd copiii. Nu- reșesc să-i reperez. Gata! Am reperat-o. E o fetiță de 2 ani, care doarme în brațele tatălui ei. Ce-i drept, foarte mulți copii, dar nu-i văd eu.

Ne oprim în fața sediului Pro TV. Se strigă „Antena și Pro TV, / Aceeași mizerie!!!”. Nu m-aș mira dacă răcnetul nostru s-ar auzi pe post peste filmul de duminică seara. Sau peste orice altă porcărie difuzată pentru cei care n-au altceva mai bun de făcut decât să se autohipnotizeze.

Continuăm marșul. Starea de rău pe care o am de dimineață nu mă părăsește. Ba mai mult, se înrăutățește. Nu mai contează. Strig până nu mai pot. Aici are cine să aibă grijă de mine. Am ÎNCREDERE în toți cei de lângă mine. Sunt oamenii ăia care nu trec pe lângă tine dacă ești căzut în mijlocul drumului. Se vede asta în ochii lor. Deși nu zâmbesc, îmi pot da seama că toți oamenii ăștia au o bunătate copleșitoare. Sunt acel 1 % din populația orașului cărora le pasă cu adevărat de ce se întâmplă cu noi, ca nație.

Pe unul dintre blocuri, un cetățean a proiectat un logo uriaș cu „UNIȚI SALVĂM ROȘIA MONTANĂ!”. Ne uităm la el cu mândrie. Facem o poză și trecem mai departe. Chemăm lumea în stradă: „Dacă vă pasă,/Ieșiți din casă!”. Mulți dintre ei vin. Altfel nu-mi explic cum apar așa subtil de printre blocuri. Unii nu pot să vină. Sunt bătrâni, dar au putere să scoată un drapel pe geam și să ne aplaude. Mulțimea îi aclamează și îi aplaudă la rândul ei.

Suntem atât de mulți, că durează jumătate de oră să trecem toți prin același loc. Am fost pe stadioane de fotbal și știu să apreciez numărul oamenilor dintr-o mulțime. Suntem, cu siguranță, cel puțin 20.000. Ajungem la un sens giratoriu și ne întoarcem. Ne place să-i vedem pe cei care trec pe lângă noi în direcția de unde venim. Ne place pentru că ne vedem în oglindă. Și ne place enorm ce vedem. Vedem oameni care strigă din toți rărunchii că țara asta nu e de vânzare, așa cum au crezut mulți de-a lungul timpului. Strigă cât pot de tare că nu o corporație nenorocită face legea în țara asta și că nu se poate trece peste noi.

Ajungem înapoi la Universitate. Abia mă mai țin pe picioare. Oboseala și starea generală foarte proastă mă sfârșesc, dar n-o să plec de-aici. Nu încă. TREBUIE să mai stau. Ca să fim mai mulți cu unul. Pentru ca lor să le fie puțin mai greu să mintă atunci când vor spune numărul protestatarilor. Iau una dintre bordurile de pe Bulevardul Elisabeta în stăpânire și țin ritmul. E mai bine acum, când stau jos. Acum înțeleg. E mai bine în fața televizorului, pentru că stai jos. Dar e și util? Atunci când îi voi avea, copiii mei nu mă vor aprecia fiindcă am stat în fața televizorului. Nu mă vor aprecia nici fiindcă am stat pe bordură. Mă ridic. Am stat 5 minute, mi-am mai revenit, acum să mai strigăm ceva. S-a făcut un cerc în jurul oamenilor care ne imploră ca data viitoare să manifestăm și împotriva exploatării gazelor de șist. Sunt perfect solidar cu ei și gata să le îndeplinesc dorința. Se țin discursuri emoționante și care nu conțin declarații demagogice făcute să dea bine. Astea sunt făcute la fața locului, vin din inimă și sună perfect.

Jandarmeria ne-a împins pe bulevardul Elisabeta încet și, oarecum elegant, fără să bruscheze pe cineva, iar circulația a fost reluată în rondul de la Universitate. Până săptămâna viitoare. Acum e momentul să mă retrag. E momentul să ne retragem cu toții. Vom reveni până când vom învinge. Vom fi aici la fiecare sfârșit de săptămână sau ori de câte ori ne permite timpul. Pentru că, ghiciți ce? NE(-)AM UNIT!

Voi încheia cu refrenul meu preferat: „E PĂMÂNTUL ROMÂNEEEESC, / N-AM DE GÂND SĂ-L OTRĂVESC!!!”

 

Părerea Voastră

Am deschis pe TOTB.ro o nouă rubrică, unde vom publica textele primite de la voi, cititorii vigilenți care, din când în când, puneți mâna pe tastatură și ne scrieți. Într-o lume unde e din ce în ce mai limpede că jurnalismul cetățenesc poate compensa pentru hibele unei prese centrale predominant corupte și animate de interese politice și presiuni comerciale, cu toții sutem datori să rupem, măcar din când în când, bariera dintre consumatorși producători. Adică să devenim prosumatori, să ne implicăm și să dăm mai departe mesajele noastre: Acțiunea e contagioasă. Cu alte cuvinte, așteptăm textele voastre pe Facebook sau pe adresa [email protected]


14 comentarii

 1. “Potrivit unui studiu publicat de prestigioasa revistă „Science”, fracturile hidraulice legate de exploatarea resurselor naturale ar putea provoca cutremure de pământ. Se confirma: frackingul determina producerea de cutremure si haos seismic!

  Cutremure majore la mii de kilometri departare pot declansa cutremure reflex în zonele în care fluide au fost injectate în sol in cadrul unor exploatari de gaze de sist (fracking) sau in urma altor operatiuni industriale, potrivit unui studiu publicat în revista Science, joi.

  Studii anterioare, mentionate într-un material recent Mother Jones, autor Michael Behar, au demonstrat ca injectarea de fluide in pamant poate creste seismicitatea unei regiuni.Acest ultim studiu arata ca cutremurele din zone îndepartate pot genera cutremure mai mici in ariile in care fluidele caracteristice frackingului au fost pompate în subteran.” Sursa: http://gandeste.org/general/au-inceput-explorarile-de-gaze-de-sist-si-nu-stie-nimeni-serie-de-9-cutremure-in-zona-galati-la-adancime-de-5-kilometri/33323

 2. Tufan Marius Robert via Facebook on

  Albert Einsten spunea: “Lumea nu va fi distrusa de cei care fac rau ci de cei care ii privesc si refuza sa intervina.”

 3. Orha Mihai via Facebook on

  “Cele mai întunecate cotloane ale iadului sunt rezervate pentru cei care îşi păstrează neutralitatea în vremuri de criză morală.”….

 4. Este putin spus ,, prostie” mai de graba este vorba de o crasa IGNORANTA maladivacu tendinte masochiste intretinuta de si promovata de specialisti in manipulare mediatica care promoveaza de doua zeci si trei de ani deviza ,, CONDUCE SI DEZBINA”

 5. Marius Serban via Facebook on

  De ce trebuie sa existe intotdeauna un partid? Chiar nu suntem capabili sa evoluam deasupra mizeriei numite generic “democratie”, si a conceptului de “partid” = adunatura de oameni corupti sustinuti din umbra de grupuri de interese impotriva poporului.

 6. Din pacate romanul asa a fost mereu,a tacut si a indurat pina ia ajuns cutitul la os,oare de ce nu suntem si noi ca grecii,italienii,francezii,care stiu sa se apere in fata abuzurilor si stiu sa-si apere drepturile.Drept sa spun,m-am mirat de aceste proteste,cind ne-a disparut flota nu am vazut proteste,cind ne-au taiat salariile,cind au distrus fabricile,cind s-a votat fraudulos codul muncii,cind s-au cheltuit miliarde de euro pe autostrazi invizibile,cind au inrat in parlament aproape 700 de excroci si neaveniti care au dat bani pe un loc si habar nu au de mama lor,numai sa fure, si cite si mai cite nenorociri,am stat in casa si am tacut!Stiti ce cred?Cum au dat 370 de nave,cum au dat petrolul tarii,cum au distrus padurile,industria si in general toata tara,asa o sa dea si aurul,cuprul si ce a mai ramas de dat,pe doi galbeniin buzunarul lor,noi putem sa murim bine!E chestie de timp,au infiintat comisii, comitete si alte smecherrii,pina se limpezesc [email protected] au cistigat alegerile promitind ca vor raspunde cei care ne-au furat si ne-au saracit si ce afacut?a puso pe Kovesi sefa la DNA.Halal dreptateToti sunt o apa si un pamint,toti au furat,se au la mina unul pe altul si asa o sa fie mereu.Greseala noastra este ca am tacut prea mult,cancerul s-a intins si nu stiu ce mai putem face!Cit timp se vor schimba aceeasi hoti la guvernare nu va fi bine.Nu vedeti ca nu avem pe cine alege,sunt aceeasi hoti de 23 de ani incoace,oameniide bine sunt indepartati,icine spune adevarul este imediat pus la zid,daca iesea toata tara in strada anul trecut dupa referendumul de demitere a lui Basescu,atunci ma simteam mindru ca sunt ROMAN!

 7. Stimate domnule demonstrant,

  Pentru ce demonstrezi matale, că n-am reținut prea bine ? Ești cumva expert în cianuri ? Ești cumva specialist în riscuri majore ? Dacă nu, sincer și pe bune du-te tată și te culcă, mai pune mâna pe o carte sau găsește-ți o ocupație.
  La cât de poluată e țara asta – Roșia Montană nu e nimic. Toate prostiile cu mediul nu fac nici măcar o lună din salariul minierilor.

  • Protestez împotriva oamenilor proști și ignoranți, așa ca „matale”… Cărora nu le pasă de nimic. Cam de când trebuie cineva să fie expert în ceva ca să demonstreze? Tu ai demonstrat doar că ești penibil… Și să știi că am o ocupație, Domnu Inteligență. O ocupație la care „matale” nici n-ai putea să visezi!
   Și apropo de culcat, eu mă mai duc și la culcare, într-adevăr, dar tu nici măcar nu te-ai trezit!

 8. imi pare rau ca am pierdut 5 min. ca sa citesc o compunere de clasa a IV-a? parca e textul ce urmeaza a fi citit de purtatorul de cuvant al Jandarmeriei. In loc sa fi mers la un concert de la Festivalul George Enescu ai preferat sa iei in stapanire o bordura, mai degraba de asta copiii tai nu te vor aprecia.

 9. Stimate domnule Kovacs, de partea cui sunteti? ca a oamenilor din Romania sigur nu! “du-te tata si te culca”?! ar fi simplu si comod pentru cei care ne vad tara bucata cu bucata si care ne-o otravesc. Sustineti ca trebuie sa fiu expert in cianuri ca sa am dreptul sa protestez? Sustineti ca daca tara e oricum poluata, putem sa permitem sa o poluam cu orice, fie si cu cianuri, ca nu mai conteaza?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger