Uniți Filmăm! Cetăţenii se pregătesc să spună poveştile societăţii prin film

0

“Uniți Filmăm!“ este o campanie de participare vizuală la problemele cotidiene ale societății. Născută în contextul “alegerilor“ actuale și viitoare,“Uniți Filmăm!“ este inițiată de platforma educațională Filmediadox și propune pregătirea cinematică a societății și a membrilor săi. Dacă ai o temă, poveste sau cauză în care crezi, află cum poți să devii un bun povestaș vizual al ideilor tale.

 

unnamed (2)

 

Ca  inițiativă civică de îndemn la acțiune participativă în fiecare zi, de vot sau obișnuită, “Uniți Filmăm!“ vă propune descoperirea numeroaselor teme din București și din țară, care au nevoie să fie povestite în forme capabile să creeze impact social (corupția, marginalul, urbanul, ruralul, memoria, prezentul, cotidianul, cauzele sociale). Filmmakeri, antropologi, artiști, jurnalisti, activiști sau creatori vizuali, pasionați de exprimarea lumii în care trăim în filme documentare și proiecte multimedia,  se pot înscrie la cursurile Academiei de Film, Cross-Media și Dezvoltare Socio-Vizuală – FILMEDIADOX, până în data de 24 Noiembrie. Detalii pe www.filmediadox.com. Se fură, se revoltă, se trăiește, se știe. Dar cât de bine se știe? Uniți filmăm!
Poveștile vizuale au devenit astăzi instrumente puternice de înțelegere, exprimare sau schimbare socială. Similar cu eforturile de a scrie un text, a face film și a crea imagini cu sens înseamnă de fapt a face cele mai bune alegeri… alegeri vizuale optime, în condiții uneori dificile. Pentru cei care practică acest exercițiu, el seamăna mai mult sau mai puțin cu viața. În non-ficțiune, dacă ai ratat momentul optim, de multe ori nu mai ai cum să-l refaci la fel de bine, oricum ai filma sau monta ulterior. Tocmai din acest motiv, filmul și multimedia bazate pe non-ficțiune pot avea o putere extraordinară. Ne ajută în raportarea noastră la fapte și personaje reale. Ne ajută mai ales în înțelegerea realităților noastre puțin cunoscute, puțin mediatizate, care au nevoie să fie povestite. 
Crearea unei povești vizuale despre viața reală are aceleași exigențe ca și crearea unei noi realități. În non-ficțiune ca și în viața de zi cu zi, orice moment ratat este irepetabil.Trebuie să învățăm “să nu ratăm momentul” – și să reușim asta în mod constant, coerent si corelat. Uitându-ne la protestele și atomizarea socială din ultimii ani, această nevoie a devenit tot mai acută. Pentru a răspunde acestei nevoi a fost creată FILMEDIADOX – Academia de Film, Cross-Media și Dezvoltare Socio-Vizuală. Pentru cei care vor să exprime cinematic poveștile neștiute ale oamenilor. Povești de la firul ierbii, capabile să schimbe vieți sau măcar să bucure. Sau măcar să ajute oamenii să (se) înțeleagă mai bine. Să fie mai conștienți de ei înșiși și unii de alții. Și apoi să facă ce vor. E foarte important ca oamenii să afle și să înțeleagă poveștile celorlalți. Această înțelegere îi poate uni.
Comunicarea a devenit în ziua de azi un exercițiu nu numai social, ci și vizual. De când avem tehnologii minunate, viața a devenit o avalanșă de “imagini” construite, manipulate, dedicate mai puțin oamenilor, cât consumului lor. A devenit ușor să spui o poveste, dar nu e deloc ușor să spui o poveste cu impact social sau creativ real. FILMEDIADOX sprijină depănarea și depanarea poveștilor necesare, folosind tehnologia în avantajul nostru, nu împotriva noastră. Trăim în era omului vizual, un “homo visualis” care receptează, acționează și creează diferit de omul generațiilor anterioare. E necesar să ne adaptăm. E necesar să învățăm să scriem și în imagini așa cum scriem în cuvinte.Imaginile și cuvintele au devenit astăzi un întreg socio-vizual. Acest întreg organic, care ne poate schimba viața atât în rău, cît și în bine, merită mai mult decât îi acordăm noi la răstimpuri. Haideți să ne regîndim potențialele, așa cum pot fie ele eficientizate azi – împreună: Științele Sociale, Artele Vizuale și Cinematografia, dedicate convergent reprezentărilor vizuale ale non-ficțiunii. Aceste instrumente de cunoaștere și producție, puse la lucru împreună, ne pot ajuta să ținem pasul cu noile noastre posibilități. Haideți să nu mai ratăm nici un moment al alegerilor. Mai ales acum cînd, intr-adevăr, e treaba noastră ce facemA nimănui altcuiva!

 Mai multe detalii, pe pagina de Facebook a evenimentului. 

 

 

 

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger