Unii oameni se nasc fumători

0

Cercetătorii americani au identificat un mecanism cerebral care, atunci când este defectuos, conduce la o poftă incontrolabilă a oamenilor de a fuma. Mecanismul cu pricina reglează vulnerabilitatea unui individ la proprietățile nicotinei care instalează dependența de tutun și, în mod normal, atenuează dorința oamenilor de a consuma nicotină atunci când nivelul acestei substanțe atinge niveluri critice. O descoperire care poate duce la tratamente mai eficiente anti-fumat, spun cercetătorii, care au început deja dezvoltarea unor medicamente.

Într-un nou studiu publicat în revista Nature, cercetătorii de la Institutul de cercetare Scripps din Florida au analizat efectele unei părți (subunități) dintr-un receptor cerebral care răspunde la activitatea nicotinei, informează Physorg. Ei au observat că animalele care suferă o mutație genetică ce inhibă subunitatea cu pricina consumă mult mai multă nicotină decât în mod normal, efect ce poate fi însă inversat dacă este intensificată activitatea respectivei subunități, numită α5. Cercetătorii spun că noile observații explică datele recente care au arătat că oamenii cu variații genetice la nivelul subunității α5 sunt mult mai vulnerabili la proprietățile nicotinei ce instalează dependența de tutun și sunt mult mai predispuși la dezvoltarea unor boli asociate fumatului, cum ar fi cancerul pulmonar sau boala pulmonară obstructivă cronică.

Ei sunt încrezători că descoperirea lor i-ar putea ajuta pe fumătoro să renunțe la acest viciu și au lansat un program în colaborare cu colegii de la Universitatea din Pennsylvania pentru dezvoltarea unor noi medicamente care să intensifice activitatea subunității α5 și să reducă din proprietățile nicotinei responsabile pentru dependență. Tutunul este una dintre principalele cauze ale deceselor înregistrate pe întreg globul, având peste cinci milioane de vicime anual. Fumatul este considerat responsabil pentru 90% din morțile cauzate de cancerul pulmonar, iar acum oamenii de știință au descoperit că tendința de a fuma este moștenită genetic – peste 60% din riscul de a deveni dependent de nicotină are are în spate factori genetici.

Foto: Flickr/AMagill

Citiți și:

Ţigările fac ravagii în organism la câteva minute după inhalarea fumului

Tinerii americani fumează  marijuana mai mult decât ţigări

Noile vitamine pentru creier: nicotina, mersul pe jos, meditaţia şi jocurile video

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger