Unii oameni își aud globul ocular mișcându-se

0

Pare un scenariu al unui film horror, dar e o realitate că unii oameni își pot auzi bătăile inimii, pulsul și chiar mișcările globului ocular. Afecțiunea se numește sindromul de dehiscență a canalului superior (SCDS) și este cauzată de o gaură mică în osul care acoperă urechea internă. Acest lucru mai duce, de asemenea, și la un echilibru precar.

Urechea umană este alăctuită din trei părți: urechea externă care include lobul urechii și canalul auditiv extern, care captează sunetul prin timpanul care vibrează, urechea medie care convertește undele în vibrații mecanice pentru partea auditivă din urechea internă. Această zonă include și un sistem din trei canale semicirculare umplute cu lichid în fiecare ureche – superior, posterior și orizontal – responsabile pentru transmiterea spre creier a informațiilor despre mișcarea angulară. Sindromul SCDS apare când o parte din osul care protejează canalul semicircular superior lipsește.

Deși e greu de afalt exact cât e e prevalent acest sindrom, câteva cazuri raportate arată ce impact are afecțiune în viețile oamenilor. Stephen Mabbutt, un englez de 58 de ani care a suferit de SCDS timp de șase ani, spune că auzea un zgomot ca de glaspapir când i se mișca globul ocular. Toby Spencer, informatician în vârstă de 41 de ani, a descris simptome asemănătoare, în plus spune că auzea zgomote puternice care îl făceau să se simtă de parcă și-ar pierde echilibrul. Un muzician a suferit de acest sindrom 20 de ani și spune că auzea o versiune distorsionată a proprii voci când vorbea, dar și vibrațiile sunetelor pe care le scotea.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger