Unicitatea şi vulnerabilitatea Deltei, surprinse pe film

0

Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta pregăteşte în cadrul campaniei “Delta Dunării – paradisul aproape pierdut!” un film documentar şi 65 de filme tematice menite să atragă atenţia încă o dată asupra unicităţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi a importanţei protejării biodiversităţii care o caracterizează.

 

 

Filmările durează un an (iulie 2011-iulie 2012), pentru a surprinde peisajele de o rară frumuseţe în toată splendoarea lor, dramatic schimbată de la un anotimp la altul. Rezultatul multor ore de migală şi răbdare din partea echipei de filmare va fi un documentar de 60 de minute despre biodiversitatea Deltei – natura şi oameni – dar şi despre ameninţările la care este expusă această, arătând lumii întregi că suntem la un pas de a o pierde definitiv. De asemenea, vor fi produse un număr de 65 de filme tematice a câte 2 minute fiecare, dedicate speciilor sau habitatelor reprezentative atât pentru Rezervaţie, cât şi la nivel naţional, comunitar şi internaţional.

Imaginile filmate sunt de o frumuseţe rară şi surprind totodată diversitatea copleşitoare de specii şi habitate, dar şi pericolele la care acestea sunt din ce în ce mai expuse. Scopul filmelor nu este de a promova turismul în regiune, ci acela de a ne arăta cum, intenţionat sau din ignoranţă, orice acţiune sau opţiune a oamenilor, vizitatori sau localnici, poate lăsa răni adânci.

 

 

Echipa Salvaţi Delta va proiecta filmele în cadrul unor întâlniri în comunităţi din vara acestui an, le va distribui gratuit şcolilor, pensiunilor şi hotelurilor din Delta şi va încheia parteneriate cu televiziunile, astfel încât să fie vizionate în toată ţara. Filmele vor fi diseminate şi pe internet, pentru a ajunge la un public cât mai larg, inclusiv din afara graniţelor României.

Filmul documentar şi cele 65 de scurte filme tematice sunt realizate în cadrul proiectului ”Delta Dunării – paradisul aproape pierdut!”, prin care Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta îşi propune să contribuie la conservarea biodiversităţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării prin activităţi de informare şi conştientizare destinate principalilor actori: comunităţile locale, operatorii economici, turişti, publicul larg, precum şi factorii de decizie la nivel local, regional şi naţional şi prin punerea bazelor unei structuri de consultare a tuturor factorilor interesaţi de problematica Deltei Dunării.

Filmele sunt o producţie Mediană Communication din Timişoara, casa de film câştigătoare a contractului de realizare a filmelor în cadrul proiectului.

”Delta Dunării – paradisul aproape pierdut! Campanie de informare şi conştientizare cu privire la protejarea biodiversităţii Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării – Delta Semper” este un proiect implementat de Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta (ASDD) în perioada 2011 – 2012. Proiectul este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) – Axa prioritară 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protecţia Naturii” şi se desfăşoară în parteneriat cu Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD).

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger