Ungaria va interzice construcţia de noi mall-uri până în 2014

0

Guvernul de la Budapeste a aprobat o propunere de lege care cere interzicerea temporară (până la sfârşitul lui 2014) a construcţiei de mall-uri ce depăşesc 300 de metri pătraţi, cu scopul de a schimba în bine structura comerţului cu amănuntul, din câte spune purtătorul de cuvânt guvernamental Andras Giro-Szasz.

Potrivit acestuia, 69% din cifra de afaceri din sectorul de retail ungar este controlată de companii mari, de regulă corporaţii internaţionale, care reprezintă doar 1% din toate companiile din această industrie. Drept urmare, procentul de 99% reprezentat de firmele mici se alege doar cu 31% din această cifră de afaceri.

Grupurile de interese ale dezvoltatorilor imobiliari, shopping center-urilor şi angajatorilor din retail au lansat o declaraţie în care cataloghează această măsură, care va intra în vigoare la începutul lui ianuarie 2012, ca fiind inutilă şi în care spun că ea va conduce la pierderea altor slujbe în sectorul de construcţii ungar deja destabilizat. Un mall asigură 1.000 de locuri de muncă, argumentează ei, în timp ce un hipermarket generează 400-500.

Sectorul imobiliar din Ungaria a cunoscut în august o scădere cu 12,3% faţă de anul trecut, în timp ce numărul de contracte s-a diminuat cu 37%. Dezvoltările pe piaţa de birouri au fost la rândul lor reduse, dar chiar şi aşa încă există spaţii libere în proporţie de 20%. Specialiştii se întreabă acum dacă Budapesta mai are nevoie de mall-uri, având deja prea multe, şi dacă zonele rurale, unde afluenţa consumatorilor este mai mică, le pot susţine.

Sursa: The Wall Street Journal


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger