Ungaria fara cianuri!

0

Parlamentul de la Budapesta a adoptat cu o mare majoritate, pe 7 decembrie, o lege impotriva folosirii cianurilor in minerit, relateaza agentiile de presa. Actul normativ a fost adoptat cu 356 voturi pentru si doar un singur vot impotriva.

Legea a fost initiata de catre coalitia “Ungaria Fara Cianuri!”, de partidul “Se Poate Altfel”, de organizatia Greenpeace si de Asociatia Ecologistilor din Ungaria si a fost sustinuta in parlament de catre toate partidele politice.

Directorul Greenpeace Ungaria, Zsolt Szeghalmi, a declarat dupa adoptare ca spera “ca aceasta reglemantare sa aiba un efect benefic pentru tarile din regiune in vederea elaborarii in viitor a unor acte legislative similare”, in acest fel “creandu-se un viitor mai sigur pentru toata Europa”.

Adoptarea legii vine la aproape zece ani de la unul dintre cele mai grave accidente ecologice din Europa. Astfel, pe 30 ianuarie 2000 s-a rupt un baraj de la exploatarea aurifera “Aurul” de linga Baia Mare, ulterior circa 100 de mii de metri cubi de apa infestata cu cianuri si metale grele s-au revarsat in riurile Lapus si Somes, iar ulterior in Tisa. Pagubele au fost imense: peste 1400 de tone de pesti morti si mediul natural afectat pe zeci de hectare.

Ungaria, alaturi de mai multe organizatii ecologiste din Romania, se opune si proiectului de exploatare aurifera de la Rosia Montana. Pina acum, in Europa centrala si de est numai Cehia a mai interzis exploatarile bazate pe folosirea cianurilor.

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger