Unde se scrie o constituţie în secolul XXI? Pe net

0

Islanda, care îşi revizuieşte constituţia în contextul unei catastrofe economice, a apelat la internet pentru a obţine feedback de la cetăţeni. Consiliul de 25 de experţi care reconfigurează documentul folosesc servicii precum Facebook, Twitter, Youtube şi Flickr pentru a cere sfatul votanţilor. Şi asta pentru că cei 320.000 de islandezi se numără printre cei mai iscusiţi mânuitori ai computerelor din lume. Două treimi dintre ei se află pe Facebook, aşa că întâlnirile săptămânale ale consiliului sunt transmise live pe reţeaua socială, dar şi pe propria pagină web.

Când Islanda şi-a câştigat independenţa în faţa Danemarcei în 1944, nu a făcut decât să adopte constituţia daneză şi să-i facă mici ajustări, cum ar fi înlocuirea termenului “preşedinte” cu “rege”. Modificarea ei se află pe agenda politicienilor încă de-atunci, însă nevoia s-a acutizat după marea criză economică din 2008, când principalele bănci comerciale ale ţării s-au prăbuşit în decurs de o săptămână şi au izbucnit protestele. “Mie îmi e clar de multă vreme că o revizuire adecvată a constituţiei nu poate fi făcută decât prin participarea directă a populaţiei”, s-a pronunţat premierul Johanna Sigurdardottir. Ea spune că draftul noii constituţii va fi supus unui referendum popular înainte ca parlamentarii să-şi dea acordul final. Până atunci, votanţii sunt îndemnaţi să-şi introducă numele şi adresele şi să ofere recomandări online consiliului de experţi, aleşi la rândul lor prin vot popular.

Recomandările sunt aprobate înainte de a fi înainte experţilor, pentru a fi evitate comentariile răuvoitoare, apoi sunt supuse dezbaterii online. Până acum a fost atinsă o gamă largă de teme, de la îmbuntăţirea tratamentului animalelor domestice, la înlesnirea accesului autorităţilor la proprietăţile furate. Sugestiile aprobate de consiliu, printre care şi protecţia animalelor domestice, sunt adăugate proiectului pentru noua constituţie, care este accesibil online şi lasă loc liber pentru comentarii.  Rămâne de văzut însă dacă islandezii îşi vor depăşi latura afectivă în dezbaterea unor secţiuni precum conservarea naturii sau dreptul de proprietate asupra resurselor naturale. Marile proiecte energetice, grijile stârnite de împuţinarea resurselor de apă şi controversele născute în jurul dreptului la resurse naturale precum energia geotermală au făcut populaţia Islandei conştientă de valoarea pe care o are mediul lor înconjurător.

Sursa: Physorg.com

Foto: Parlamentul din Islanda/Flickr-neate photos

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger