Unde poţi să stai gratis cu cortul în Europa şi nu numai

3

Iubitor al cortului sau nu, să campezi în natură poate fi ingredientul minune pentru o excursie low-cost. Teoretic, poţi campa oriunde în lume dacă găseşti proprietarul locului şi acesta îţi dă aprobarea. Sau dacă ai grijă să pui cortul după ce se lasă întunericul, să pleci devreme şi să nu agiţi prea tare focul de tabără. În general: să fii discret. Dar…Hai să vedem în ce ţări poţi campa gratis oriunde. Sau nu.

Articol scris de Nomadic Travel

Este admis sau este ușor și tolerat în:

* Turcia

* Islanda

* Cehia

* Scoţia – nu pe proprietate privată

* Estonia – este admis pe domeniile publice şi pădurile publice. De asemenea, orice fâşie de pământ aflată la 6 metri de mare este domeniu public

* Finlanda

* Suedia – Conceptul se numește Allemansrätten (dreptul fiecărui om). Se poate campa oriunde  dacă eşti la o distanţă minimă de 300 m de o casă.

* Norvegia – la fel ca în Suedia, până la 48 de ore și la minim 150 m de case

* Irlanda – nu e ilegal (observaţi nuanţa) şi este tolerat, dar mai bine întrebi înainte

* Polonia

* Croaţia

* Bulgaria

* Australia – este legal

* Noua Zeelanda – este legal

* SUA – poti campa pe domeniul public federal la minim 100 m de drum. Nu se aplică în parcurile naţionale, unde trebuie să campezi în locurile amenajate

* Rusia – se poate oriunde, mai puţin pe pământurile bisericii, în grădinile private şi în zona rezervoarelor de apă pentru oraşe (sunt de obicei semnalizate)

* Maroc

* Hawaii – în unele parcuri naţionale este gratuit dacă ai plătit biletul de acces. În altele trebuie să obţii un permis care este gratuit.

* Argentina – în Parcurile Naţionale

* Mongolia

* Vietnam – mai ales în nord (Halong)

* Laos – unele zone

* Cambodgia

* Thailanda – în parcurile naţionale şi pe unele plaje

* India – în zonele rurale

Nu este admis şi este mai greu în:

* Elveţia

* Olanda

* Belgia

* Grecia – în Grecia sunt totuşi locuri, în sudul regiunii Peloponez, unde se poate campa. Este interzis să îţi pui cortul pe plajă şi poţi să ajungi şi la răcoare o noapte pentru aşa ceva. Ştiu cazuri. Totuşi, este de reţinut şi foarte interesant că este interzis să pui cortul, nu să dormi fără cort. Deci dacă ai izopren şi sac de dormit şi dormi pe plajă nu-ţi pot face nimic! Având în vedere că nopţile în Grecia sunt foarte călduroase vara…trageţi singuri concluzia.

* Italia – doar cu acordul proprietarului. Pe plaje nu se poate

* Anglia şi Țara Galilor

* Croaţia – nu ar fi legal, dar totuşi posibil

* Spania –  este interzis să stai cu cortul, dar nu este interzisă aşa-zisa „pernoctando”, adică înnoptarea cu intenţia vizibilă de a sta doar o noapte, eventual fără cort

* Portugalia – interzis, dar tolerat

* Franţa – interzis, dar tolerat, având în vedere că există întinderi vaste relativ nepopulate

* Germania

* Austria

* Canada – se poate doar în zonele de provincie şi mai sălbatice

* China – mai ales în partea de est

* Brazilia

* Japonia – deşi mulți oameni o fac totuşi

* Danemarca –  nu este permisă camparea oriunde, dar sunt locuri special amenanjate pentru asta (aproximativ 750)  de către localnici sau primăriile locale mai ales pe coastă şi în păduri, unde ai voie să stai maxim 2 nopţi

Lista rămâne deschisă.

De reţinut: cam peste tot este interzis să faci focul.

Curios, totuşi, ţările în care este permis şi ai o grămadă de loc sălbatic sunt chiar ţările unde localnicii sunt mai dispuşi să te primească la ei în casă. Cel mai sănătos este să întrebi localnicii şi, dacă eşti lângă o proprietate privată, chiar dacă este legal, să ceri de formă permisiunea. Cine ştie, poate nici nu ai nevoie de cort.

Voi aţi încerca/încercat aşa ceva? Dacă aţi încercat, ce experienţă aţi avut?

Citește mai multe despre călătorii pe www.nomadic.ro

Foto: Flickr/Beneath_B1ue_Skies

Citiți și:

Cum să îţi foloseşti cu succes cardul în străinătate

Cum să înveţi o limbă străină mai uşor, mai rapid şi…gratis

Cât de sigure sunt zborurile low cost?

Cum să suni ieftin sau chiar gratuit din străinătate

Ponturi pentru zboruri ieftine spre destinaţii exotice

Tags:



3 comentarii

  1. In Croatia e complet ilegal insa, cel putin pe coasta Adriaticii, exista o groaza de golfulete retrase la care poti ajunge cu un GPS si o masina/motocicleta de teren (sunt drumuri de macadam, unele destul de abrupte) unde cu siguranta nu trece Politia. Eu am stat asa, la fel si alti cativa prieteni plecati separat.

  2. In Slovenia nu stiu daca este legal sau nu, dar vegetatie si paduri sunt din abundenta. Am dormit o noapte de vara intr-o astfel de padure intr-o poienita tare frumoasa si izolatat, si o alta noapte in mijlocul unui camp sub un copac.

    In Austria este 100% ilegal sa pui cortul cu exceptia campingurilor amenajate (cu utilitati din belsug si nu foarte ieftine – de la 15E/noapte de cort). De retinut este ca un camping FKK este pentru nudisti/hippioti.

  3. Stati pe-aproape ca ne rezolva imediat astia… aveti idee de OUG 57/2007, respectiv de proiectul de lege pentru aprobarea ei? Daca trece de parlament o sa mai putem sta la cort cand o zbura porcu’, o sa ni se interzica accesul in afara traseelor marcate pe tot cuprinsul tarii dar in schimb o sa devina posibile tunurile imobiliare in arii protejate, vanatoarea in arii protejate si exploatarile forestiere in aceleasi arii protejate! Detalii, sper sa treaca link-ul: ziaruldemediu.ro/noua-lege-a-ariilor-protejate-atentat-la-ariile-protejate/

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger