Unde e mai bine să fii homeless, în Calcutta sau în California?

1

Ni se pare evident că persoanele fără adăpost din Calcutta sunt probabil printre cei mai nefericiți oameni din lume. Totuși, studiile despre fericire pretind că infirmă această intuiție a simțului comun. Fericirea e mai pretențioasă și în același timp mai puțin pretențioasă decît credem: banii nu-i ajung să se manifeste, în schimb s-ar putea să aibă nevoie de lucruri mult mai la îndemînă.

 

 

Rezultatele unor studii arată că săracii din Calcutta nu se simt nefericiți în mod deosebit. Satisfacția lor de viață pe ansamblu e doar ușor negativă (1,93 pe o scală de la 1 la 3 deci undeva în partea superioară a scalei), mai mică decît cea a studenților de la Universitatea din Calcutta (2, 43) dar destul de mare pe dimensiuni distincte ale vieții: moralitatea – 2, 56, familia – 2, 50, prietenii 0 2, 40 și mîncarea – 2, 55. Cea mai mică satisfacție o au, cum era de așteptat, în zona veniturilor – 2, 12.

Surprizele nu se opresc aici – cînd echipa cercetătorilor Biswas-Diener a comparat gradul de satisfacție al persoanelor fără adăpost din Calcutta cu cel al omologilor lor din Fresno, California, au descoperit că primii sunt semnificativ mai fericiți.

78 de locuitori ai străzilor californiene au fost analizați. Pe ansamblu, satisfacția lor de viață e scăzută (1, 29), mai mică decît cea a cerșetorilor din India (1, 60). Sunt cîteva dimensiuni ale vieții în care satisfacția e moderată, cum ar fi inteligența (2, 27) și mîncarea (2, 14) dar majoritatea sunt la un nivel foarte scăzut: venitul – 1, 15, moralitatea – 1, 96, prietenii – 1, 75, familia – 1, 84 și așa-zisele condiții casnice – 1, 37.

 

Puteţi citi şi:

Mizerabilii

Gazeta străzii


Un comentariu

  1. Pingback: VIDEO Oameni care trăiesc din gunoaie | TOTB.ro - Think Outside the Box

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger