Unde au fost domesticiţi caii prima oară?

0

Caii au fost domesticiţi în urmă cu aproximativ 6.000 de ani, pe pajiştile Ucrainei de astăzi, ale sud-vestului Rusiei şi vestului Kazahstanului, arată un studiu pe această temă publicat de revista PNAS. Din aceste regiuni, procesul de domesticire s-a răspândit în toată Europa şi Asia, dar a cuprins şi împerecherea cailor domestici cu iepe sălbatice.

 

 

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Cambridge şi a pus faţă în faţă două teorii distincte (chiar contrare) în domeniul îmblânzirii cailor. Dovezile arheologice sugerează că locul unde a avut loc domesticirea cailor este partea vestică a stepei eurasiatice (Ucraina, sud-vestul Rusiei, vestul Kazahstan-ului). Oamenii de ştiinţă afirmă că, potrivit acestor dovezi, aici caii erau folosiţi pentru călărie şi drept sursă de carne şi lapte. Totuşi, dovezile arheologice se contrazic cu dovezile ADN, ale căror studii arată că procesul de domesticire a cailor s-a petrecut simultan în mai multe regiuni europene şi asiatice. Acest cel mai recent studiu, realizat de oamenii de ştiinţă britanici, a luat în calcul toate dovezile şi teoriile de până acum, dar s-a concentrat mai degrabă asupra ADN-ului, adică asupra geneticii, decât asupra dovezilor arheologice (fără a le desconsidera, însă, pe acestea).

Datele genetice au fost introduse într-un program de simulare pe calculator, care a generat modele şi scenarii în funcţie de informaţia oferită. În urma analizelor, concluzia a fost că „domesticirea cailor îşi are, într-adevăr, originile în părţile vestice ale stepei eurasiatice. Mostrele de ADN analizate arată că, ulterior, caii au fost domesticiţi în locuri diferite, în etape diferite şi că iepe sălbatice au fost folosite pentru creşterea hergheliilor de cai deja domesticiţi, probabil pentru că reproducerea în captivitate nu mergea tocmai bine”, explică dr. Vera Warmuth, participant la studiu.

 

Sursa: BBC Nature

Foto: Best-horse-photos.com


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger