Undă verde pentru anchetarea preşedintei Argentinei pentru o afacere cu Chevron

0

Un judecător al Curţii de Apel din Buenos Aires a dat undă verde anchetării preşedintei Argentinei, Cristina Kirchner, pentru abuz de putere într-o afacere în care este implicată compania Chevron şi care se referă la explorarea resurselor prin metoda fracturării hidraulice (fracking), scrie Yahoo News, preluând o ştire AFP.

 

 

Deşi un procuror federal a refuzat iniţial cazul, judecătorul a decis că investigaţia poate să înceapă. Legiuitorii din Buenos Aires investighează abuzul de putere, tentativa de distrugere a mediului şi abandonarea îndatoririlor, într-un caz care implică compania Chevron şi gigantul petrolier YPF şi în care apare numele preşedintei statului. Cele două companii au anunţat, săptămâna trecută, planul de a cheltui încă 1,6 miliarde de dolari pentru exploatare prin fracturare hidraulică în regiunea Vaca Muerta, situată în provincial Neuquen din Patagonia. Se pare că resursele de gaze de şist de aici plasează Argentina pe locul II în lume la acest capitol şi pe locul IV în lume la capitolul posibile rezerve de petrol de şist.

Preşedinta Argentinei, Cristina Kirchner, are ambiţia de a schimba situaţia actuală a Argentinei, care cheltuie miliarde de dolari pe importarea energiei, în fiecare an, ca să îşi acopere nevoile. Numai în anul 2013, Argentina a cheltuie 9 miliarde de dolari pe energia importată. Această factură la energie a devenit o problemă economic majoră pentru conducerea ţării, astfel că s-a ajuns la un acord cu compania Chevron, care a primit autorizaţia de a explora resursele de la Vaca Muerta în august 2013, în ciuda opoziţiei ONG-urilor de mediu şi a unor partide politice. Anul trecut, Chevron a anunţat că va cheltui 1,2 miliarde de dolari pe proiectul-pilot de fracking. În faza următoare, acesta va presupune forarea a 1.500 de puţuri pe o suprafaţă de 395 de kilometric pătraţi, cu speranţa producerii a 50.000 de barili de petrol pe zi şi a 3 milioane de metri cubi de gaz pe zi.

 

Sursa: Yahoo News

Foto: The Telegraph

 

Puteţi citi şi:

Circa 750 de litri de otrăvuri ajung zilnic în solul statului American Colorado

Beverly Hills este primul oraș din California care interzice frackingul

Cutremurele, în strânsă legătură cu fracturarea hidraulică

Un sat britanic a câștigat bătălia anti-fracking și vrea să construiască uzine solare

Președintele unei companii pro-fracking vrea să stopeze o construcție din cartierul său, folosită pentru fracturare hidraulică

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger