Una dintre membrele Pussy Riot a fost eliberată azi din închisoare

1

Maria Alyokhina (foto), una dintre cele două tinere membre ale trupei activiste punk Pussy Riot condamnate la doi ani închisoare şi încarcerate, a fost eliberată, în această dimineaţă, din detenţie, după ce actul de amnistiere votat săptămâna trecută de parlamentarii ruşi a intrat în vigoare, informează BBC.

 

 

Maria Alyokhina a declarat pentru un canal de televiziune din Rusia că amnistierea este „un truc de PR” al autorităţilor ruse şi că ar fi preferat să rămână în închisoare. Se aşteaptă ca, în cursul zilei de astăzi, şi cealaltă membră a trupei aflată în închisoare, Nadezhda Tolokonnikova, să fie eliberată. Cele două tinere au fost încarcerate în august anul trecut, după o condamnare la doi ani de închisoare, verdictul fiind de „huliganism motivat de ură religioasă”. Condamnarea celor două membre ale trupei a fost criticată la nivel internaţional, inclusiv de oficiali ai altor ţări, nu doar de activiştii anti-Putin sau de organizaţiile pentru drepturile omului.

Tinerele şi-ar fi încheiat ispăşirea sentinţei în luna martie a anului viitor, dacă nu ar fi fost graţiate prin actul votat săptămâna trecută de parlamentul rus. Acest act va oferi graţiere unui număr de 20.000 de deţinuţi, între care minori, invalizi, veterani, femei gravide şi mame. Votul demnitarilor ruşi este văzut drept o tentativă de a mai estompa controversele care învăluie Jocurile Olimpice de iarnă, ce urmează să aibă loc în februarie 2014 la Soci (Rusia). Maria Alyokhina a fost eliberată astăzi dimineaţă din închisoarea Nizhny Novgorod, aflată la est de Moscova, iar avocatul ei a confirmat că toate documentele necesare eliberării tinerei au fost semnate şi sunt în bună ordine. „Nu cred că este o graţiere, ci o profanare”, a declarat tânăra, odată eliberată, pentru canalul tv Dozhd. „Se referă la o minoritate de deţinuţi. Aş fi preferat să rămân în închisoare. Nu cred că graţierea aceasta este un act umanitar, ci un truc de imagine. Dacă aş fi avut posibilitatea să o refuz, aş fi refuzat-o”, a spus tânăra.

 

Detalii despre povestea protestului Pussy Riot care a dus la încarcerarea tinerelor puteţi citi în articolele de mai jos:

Rusia reanalizează verdictele în cazul fetelor membre ale trupei Pussy Riot

Agentele Satanei şi mila creştină

Rusoaicele de la Pussy Riot, declarate vinovate de huliganism

Reacţii internaţionale după condamnarea la închisoare a membrelor trupei Pussy Riot

Rusoaicele de la Pussy Riot, trimise în „iadul închisorilor”

Una din membrele Pussy Riot a scăpat de închisoare

Punk, profit şi bătălia pe brandul Pussy Riot

Videoclipuri ale trupei Pussy Riot, interzise online

 

Sursa şi foto: BBC

 

Puteţi citi şi:

Amnistie pentru activiştii Greenpeace reţinuţi în Rusia şi pentru membrele trupei punk Pussy Riot

Protest Greenpeace împotriva Gazprom la Arad

Mesajele protestatarilor închiși în Rusia

Solidaritate la București pentru eliberarea activiștilor Greenpeace reținuți în Rusia

Rusia a retras acuzaţiile de piraterie la adresa activiştilor Greenpeace reţinuţi după un protest în Arctic

Rusia acuză activişti Greenpeace de piraterie

Cinci activişti Greenpeace, acuzaţi oficial de piraterie


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger