Un zoo din Franţa va folosi fecalele urşilor panda pentru a genera electricitate

0

Grădina zoologică Beauval Zoo din Franţa a primit, anul trecut, doi urşi panda, împrumutaţi din China pentru suma de aproximativ un milion de dolari pe an. Însă francezii au găsit o soluţie creativă pentru a-şi “recupera investiţia”: vor folosi fecalele celor doi urşi pentru a genera electricitate.

 

 

Planul prevede construirea unui uzine care să transforme deşeurile în electricitate, rezultatul fiind scăderea facturii la energie pentru grădina zoologică. Proiectul va costa trei milioane de dolari şi ar urma să fie încheiat în primăvara anului viitor. Uzina astfel construită va genera electricitate prin arderea biogazului colectat din materiile fecale ale animalelor şi alte tipuri de deşeuri organice, care se găsesc din belşug într-o grădină zoologică. Deşi toate animalele din cadrul grădinii zoologice vor contribui la proces, cei doi panda vor avea un rol mai important, deoarece ei vor „produce” aproape 30 de kilograme de „combustibil” pe zi.

Reprezentanţii Beauval Zoo estimează că, odată cu funcţionarea uzinei respective, costurile instituţiei pentru energie se vor reduce cu 40%, iar, totodată, energia rămasă va fi vândută companiei regionale de energie, ceea ce va aduce câştiguri suplimentare. „Iniţiativa se integrează perfect în planul de dezvoltare durabilă pe care îl punem în aplicare de multă vreme aici”, a explicat Delphine Delord, purtător de cuvânt al grădinii zoologice. În ultimii ani, sistemele de generare a energiei pe biogaz, cu ajutorul deşeurilor organice, au câştigat tot mai mult teren în Europa şi SUA, devenind o resursă alternativă tot mai utilizată.

 

Sursa şi foto: TreeHugger

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger