Un zâmbet fals face mai mult rău decât bine

1

Oamenii care pretind că sunt fericiţi devin, din cauza asta, şi mai nefericiţi, în special femeile, arată un studiu citat de Telegraph.

Cercetătorii au observat să un zâmbet forţat pe faţă şi adoptarea unei stări vesele îi face pe oameni să se simtă mai deprimaţi. Astfel că, un chip zâmbitor cu forţa poate avea efectul opus celui scontat.

Studiul mai arată că femeile suferă mai mult decât bărbaţii când pretind că sunt fericite.

Psihologul Brent Scott, care a condus studiul, îi atenţionează pe angajatori cu privire la forţarea angajaţilor să zâmbească publicului, întrucât acest obicei poate avea efecte inverse.

“A zâmbi doar de dragul de a zâmbi poate duce la oboseală emoţională, ceea ce e rău pentru organizaţie”, spune acesta.

Scott spune că angajaţii care mimează zâmbete pentru clienţi îşi înrăutăţesc starea de spirit, fapt care duce la scăderea productivităţii.

“Şefii cred că dacă îşi pun angajaţii să zâmbească au un avantaj pentru organizaţie, dar nu e neapărat aşa”, mai spune psiologul.

Cercetăorul a analizat un grup de şoferi de autobuz timp de două săptămâni şi a comparat zâmbetul fals cu emoţii pozitive cultivate prin amintirea unor momente plăcute.

“Femeile sunt mai afectate de zâmbetul fals, ceea ce înseamnă că starea lor se înrăutăţeşte şi mai mult şi se retrag de la muncă. Pe de altă parte, starea lor se îmbunătăţea semnificativ la amintirea unor momente plăcute care le fac să zâmbească cu adevărat”, explică cercetătorul.

Amintirea unor momente plăcute nu este, însă, o soluţie pe termen lung pentru o stare de spirit bună, ci doar pe termen scurt, mai spune cercetătorul.

Foto: Flickr / theogeo

Citiţi şi:

Oamenii religioşi sunt mai fericiţi decât necredincioşii,  dar nu Dumnezeu este responsabil, ci prietenii din congregaţie

Fericirea este asociată cu patriotismul,  mai ales în ţările sărace

Statistică şocantă: Anglia este copleşită de tulburări psihice

Tags:Un comentariu

  1. Ciudat. Din cate stiu eu, daca zambesti fals se activeaza un mecanism reflex prin care incepi sa ai o stare buna (ca atunci cand zambesti sincer). Scade nivelul de cortizol si catecolamine parca. Ceea ce mi se pare destul de logic. Plus ca exista terapii bazate pe chestia asta. De exemplu daca esti trist poti sa stai eventual in fata oglinzii sa zambesti fals si dupa ceva timp te vei relaxa.
    In acelasi timp am vazut destui angajati cu un zambet fals permanent care pareau nefericiti. O sa studiez problema 🙂

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger