Un vulcan din Hawaii erupe de 29 de ani

0

Vulcanul Kilauea din Hawaii a „sărbătorit”, la începutului lui 2012, al 29-lea an de când a început să erupă şi nu se mai opreşte. Chiar şi numele său, în limba hawaiană, se referă la capacitatea sa de a arunca atât de multă lavă, fără oprire.

 

Cantitatea de lavă provenită din erupţia continuă a acestui vulcan ar putea pava un drum în jurul lumii de trei ori, au estimat specialiştii, fapt care îl face pe Kilauea unul dintre cei mai activi vulcani de pe Pământ. Localnicii din Hawaii născuţi după începutul lunii ianuarie din 1983 nu au văzut acest vulcan altfel decât în erupţie. „Pentru noi, este ceva neobişnuit, dar pentru copiii acestei insule, vulcanul care aruncă lavă este imagine comună, aşa îl ştiu dintotdeauna, iar pentru vulcan în sine este o situaţie obişnuită, dată fiind activitatea lui intensă”, a remarcat Janet Babb, geolog la Observatorul Vulcanic din Hawaii.

Instituţia a aniversat împlinirea a 29 de ani de erupţie neîntreruptă cu o prezentare a istoriei vulcanului, la care au fost prezenţi peste 200 de oameni, interesaţi de discuţiile generate de Kilauea. În 2011, datorită unei noi fisuri apărute pe zona estică a vulcanului, râurile de lavă aruncate au devenit şi mai spectaculoase, fiind mult mai înalte decât până atunci. Chiar în luna decembrie, oamenii de ştiinţă au anunţat descoperirea depozitului de lavă din timpul celei mai grave erupţii a vulcanului (din istoria sa cunoscută), când acesta a ucis peste 400 de oameni – în noiembrie 1790.

În prezent, erupţiile continue sunt mai degrabă „gentile” faţă de cele din alte secole, astfel că oamenii se pot plimba în apropierea lor şi pot urmări pe viu fenomenul. Sub această formă, ele nu sunt periculoase, cu condiţia ca privitorii să nu se apropie, totuşi, prea mult de lava încinsă. Grupuri mari de turişti vin să vadă cum râurile de lavă ajung direct în ocean. Tot în această lună, Observatorul Vulcanic va sărbători şi 100 de ani de la înfiinţare, ocazie cu care va organiza o zi a porţilor deschise pentru publicul larg, pe 21 ianuarie.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: USGS/HVO

 

 

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger