Un vulcan din Chile erupe de opt luni neîntrerupt

0

Peisajul din complexul vulcanic Puyehue Cordon Caulle din Chile a fost acoperit cu cenuşă. Sursa acesteia: erupţia continuă de opt luni a unui vulcan. Văzută din satelit, precum arată imaginea de mai jos, cenuşa pare să ia în stăpânire o suprafaţă tot mai extinsă, iar vulcanul tenace nu dă semne de oboseală.

 

 

Cenuşa vulcanică se mută spre sud-est, dusă de vânturi. Potrivit Serviciului Naţional de Geologie şi Mineralogie al statului Chile, în săptămânile trecute, erupţia a atins de la 2 la 4 kilometri în înălţime, iar cenuşa s-a răsucit pe un perimetru de la 90 la 320 de kilometri, după bătaia vântului. Această cădere continuă de cenuşă a afectat pădurile de pe versanţii estici ai vulcanului, acum colorate din verde viu într-un maro nesănătos, apreciază specialiştii. Partea vestică a vulcanului a fost mai degrabă ferită de tonele de cenuşă, aşa că pădurile de aici nu par a fi afectate, au mai arătat geologii care supraveghează fenomenul şi urmările sale pentru ecosistemele din jur.

Guvernul din Chile a declarat „stare de urgenţă” pentru agricultura din zona Los Rios, din cauza distrugerilor cauzate de aceste căderi constante de cenuşă. La fel a făcut şi guvernul din Argentina, pentru terenurile, fermele şi staţiunile aflate în zonele Chubut, Neuquen şi Rio Negro, adică în raza de acţiune a mişcării de cenuşă. De asemenea, cenuşa cauzează probleme serioase traficului aerian din regiune, până în Patagonia. Imaginea de mai sus a depunerilor de cenuşă a fost surprinsă pe data de 26 ianuarie, de către un satelit al NASA şi arată culoarea naturală a erupţiei. Când anume se va încheia erupţia, nu poate fi prevăzut: deocamdată, geologii urmăresc desfăşurarea acesteia şi monitorizează traseul norilor de cenuşă.

 

Sursa: Our Amazing Planet

Foto: NASA Earth Observatory

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger