Un vot pentru un pescuit responsabil

0

Parlamentarii europeni au votat pentru recuperarea stocurilor de pește, sprijinind, prin votul lor, măsurile de a reduce presiunea din partea sectorului de pescuit până în 2015, pentru a permite stocurilor de pește să se refacă la nivelul de sustenabilitate. Ei au sprijinit politici menite să aducă flota de pescuit a UE la același nivel cu disponibilitatea peștilor din mări, pentru a promova metodele de pescuit cu impact redus și la scară mică și pentru a elimina practica păguboasă de a arunca peste bord peștele mic sau nedorit, fie acesta mort sau pe moarte. Parlamentul a aprobat, de asemenea, reguli care ar interzice flota UE să pescuiască excesiv în apele țărilor străine.

 

Directorul pentru politicile UE de pescuit, Saskia Richartz, a declarat: „Acest vot o trecere importantă de la pescuitul excesiv către modalități sustenabile de exploatare a resurselor de pește și este o mărturie a parlamentului în apărarea interesului public general. Guvernelor naționale care stau în calea reformei, precum Spania și Franța, le va fi extrem de dificil să acționeze ca reprezentanți ai companiilor puternice, care nu au nici o considerație pentru bunăstarea pe termen lung a oceanelor și a majorității pescarilor.”

Acest vot marchează prima dată când Parlamentului European i s-a permis să intervină în procesul legislativ la nivelul reformei politicii de pescuit a UE de când a primit noi atribuții ca și co-legislator sub Tratatul de la Lisabona semnat în 2009. Președinția UE, ținută acum de Irlanda, a promis să finalizeze negocierile referitoare la reforma Politicii Comune de Pescuit (PCP) până în iunie. După decenii de pescuit excesiv, alimentate de o flotă UE masiv subvenționată, marile puteri în domeniul pescuitului industrial, inclusiv Spania și Franța, sunt acum marile obstacole care stau în calea unei reforme coerente a politicii de pescuit, potrivit Greenpeace.

Actuala politică de pescuit favorizează operațiunile distructive, pe scară largă și a dus la o creștere nesustenabilă a capacității flotei de pescuit a UE, care, la rândul ei, determină pescuitul excesiv. În timp ce cele mai puternice vase prind cel mai mult pește, vasele de pescuit de dimensiuni mici (aproximativ 12 metri sau mai puțin) reprezintă aproximativ 80% din sectorul european de pescuit și de obicei au cel mai redus impact asupra mediului. În noiembrie 2012, pescari de coastă din toată Europa au semnat o declarație comună pentru a face apel la o reformă echitabilă a PCP.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger