Un virus descoperit accidental îi face pe oameni mai proşti

0

În cadrul unui studiu în care analizau microbi din gât, oamenii de ştiinţă de la Şcoala Medicală Johns Hopkins din SUA au descoperit accidental un virus ce infectează creierul oamenilor şi îi face mai proşti, scrie The Independent. Ei au găsit în gâturile subiecţilor urme de ADN ale unui virus care infectează algele verzi şi afectează negativ procesarea vizuală şi orientarea spaţială la oameni.

 

 

“Este un exemplu frapant ce arată că microorganismele ‘inofensive’ pe care le găzduim pot afecta comportamentul şi percepţia”, spune Robert Yolken, virologul care a condus studiul iniţial. “Multe diferenţe psihologice dintre o persoană A şi o persoană B sunt imprimate în setul de gene pe care fiecare din ele o moşteneşte de la părinţi, însă unele diferenţe sunt date de microorganismele pe care le adăpostim şi modul în care ele interacţionează cu genele noastre”.

Dintre cei 92 de participanţi la studiu, 40 prezentau urme ale virusului algelor verzi, care se numeşte ATCV-1. Aceştia din urmă au înregistrat rezultate mai slabe la testele în care au fost măsurate viteza şi precizia procesării vizuale şi la cele în care a fost evaluată atenţia – mai exact, au înregistrat cu nouă, respectiv şapte puncte mai puţin decât ceilalţi.

Pentru a extinde studiul, scrie The Daily Mail, oamenii de ştiinţă au infectat un grup de şoareci şi le-a analizat performanţele într-o serie de teste menite să le evalueze capacitatea cerebrală. Animalele infectate cu ATCV-1 au prezentat deficite asemănătoare cu cele întâlnite la oameni, inclusiv la capitolul recunoaştere şi orientare spaţială. De exemplu, le-a fost mai greu să navigheze printr-un labirint şi au petrecut cu 30% mai puţin timp decât ceilalţi şoareci examinând un obiect nou, ceea ce denotă o atenţie mai slabă.

Organismul uman conţine trilioane de bacterii, virusuri şi ciuperci. Majoritatea dintre ele sunt inofensive, însă rezultatele cercetătorilor americani arată că există unii microbi care afectează negativ funcţiile cognitive la indivizi sănătoşi.

 

Puteţi citi şi:

Oamenii devin mai deştepţi sau mai proşti?

De ce oamenii deştepţi sunt proşti

Care-i treaba cu IQ-ul


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger