Un urs polar aînotat 232 de ore fără oprire

11

Un urs polar a înotat încontinuu, timp de nouă zile, 687 de kilometri, arată un studiu citat de BBC News. Cercetătorii care monitorizează urşii polari din Marea Beaufort, la nord de Alaska, susţin că “sportul extrem” este un rezultat al încălzirii globale.

Urşii polari înoată de pe pământ spre sloiuri de gheaţă pentru a vâna foci, iar cercetătorii spun că distanţele s-au mărit ca urmare a topirii gheţii, sănătatea urşilor polari fiind periclitată.

Cercetătorii de la US Geological Survey aduc prima dovadă a unui traseu lung realizat de un urs polar. “Acest urs a înotat în continuu timp de 232 de ore şi 687 de kilometri în apă la 2-6 grade Celsius”, spune cercetătorul George M. Durner.

“Este uimitor cum un animal care îşi petrece cea mai mare parte din timp pe suprafaţa gheţii poate înota atât de mult fără oprire în apă atât de rece”, mai spune acesta.

Cercetătorii au monitorizat o femelă cu ajutorul unui guler GPS timp de două luni. Cursa de 687 de kilometri au costat-o 22% din grăsimea corpului şi un pui.

Condiţiile din Marea Beaufort au devenit deosebit de grele, spune Durner. “În deceniile anterioare, înainte de 1995, gheaţa arctică rezista pe timpul verii. Asta însemna că distanţele de înotat între sloiurile izolate de gheaţă şi pământ erau relativ mici”, explică acesta.

Dependenţa lor de gheaţă îi face pe urşi polari să fie, poate, cele mai periclitate animale de schimbările climatice, mai spune cercetătorul.

Foto: EPA

Citiţi şi:

Urşii polari mai pot fi încă salvaţi, dar numai cu reduceri drastice ale emisiilor

Soarele a răsărit cu două zile mai devreme în Groenlanda

Este oficial: 201, cel mai călduros şi mai umed an din istorie

Tags:11 comentarii

 1. Pingback: Competitie de sprint cu atelaje canine la Baile Tusnad, 29-30 ianuarie 2011 » Think Outside the Box

 2. si ce e atat de surprinzator? denumirea stiintifica a ursului polar e ´´ursus maritimus´´ si se stie ca e un inotator innascut ( s-au vazut ursi polari la 200 km. de tarm).cititi ´´the terror´´ de dan simmons pt.mai multe detalii.

 3. Lãsati ursii albi în pace ! Stiu ei cum se descurce !!
  Si TERMINATI cu referirile la Tembelii de Savanti care ‘cearcã sã-nteleagã.
  Doar NU vreti sã vã tratãm drept Imbecili, nu ?

  • unde sunt referirile la savanti ? dan simmons e un novelist care a scris (intre altele) romanul, bazat pe fapte reale, ´´the terror´´(cautarea unei treceri din atlantic in pacific prin nord-vest).

 4. nu stiu de ce sa-mi fie teama mai mult, de faptul ca multe animale sunt in pragul disparitiei (fapt care va duce la un dezechilibru si o reactie in lant cu final urat pentru noi, bipezii) sau cel in care dobitocii suprapopuleaza planeta!
  cred ca ar trebui sa ne temem mai mult de numarul mult mai mare de dobitoci care populeaza planeta.
  va multumesc.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger