Un urs monitorizat de Asociaţia MILVUS GROUP a fost împuşcat de braconieri, în judeţul Harghita; reprezentanţii asociaţiei fac toate demersurile şi eforturile posibile pentru ca făptaşul să fie prins. Ursul era botezat “M2” şi era un mascul tânăr de urs brun, inclus într-un program de cercetare derulat de Asociaţia “Grupul Milvus”, informează Radio Mureş.
Colarul purtat de către ursul împuşcat ar putea ajuta la elucidarea cazului. Potrivit reprezentanţilor MILVUS, colarele montate de către acest grup “sunt pre-programate să înregistreze localizări GPS la fiecare 60 de minute, respectiv să transmită datele salvate la intervale de 7 ore. Informaţiile coroborate cu hărţile din regiune arată că în data de 25.05.2015 – ora 23.00, ursul “M2″ se afla în vecinătatea localităţii Corund, iar două zile mai târziu se afla deja pe raza localităţii Lupeni”. Astfel, ultima informaţie primită de cercetători de pe colarul montat la gâtul ursului a fost înregistrată pe data de 27 mai, ora 11:00, din interiorul localităţii Lupeni din judeţul Harghita. Cercetările au fost preluat de poliţie.
“Este vorba de un urs mascul pe care l-am prins acum mai bine de doi ani, nu foarte departe de localitatea Sovata. La momentul acela i-am montat un colar cu GPS. Ursul a fost împuşcat în mod ilegal, deoarece sezonul de vânătoare s-a încheiat”, a precizat Csaba Domokos, coordonatorul de proiect din cadrul Grupului Milvus, pentru Radio Mureş. Ursul brun este o specie protejată în România, atât ca urmare a legilor naţionale în vigoare, cât şi prin convenţii internaţionale din domeniu. Legea românească prevede închisoare sau amendă pentru braconaj, dar este necesar că făptaşii să fie prinşi şi dovediţi în faţa justiţiei.
În anul 2012, un urs monitorizat prin satelit de către WWF România în Maramureş a fost braconat: a fost găsit mort pe raza fondului de vânătoare Botiza. „Acest urs împuşcat este victima unui sistem bolnav şi corupt de gestionare a carnivorelor mari din ţara noastră. Acest nefast eveniment trebuie să fie un semnal mare de alarmă pentru noi, pentru autorităţile şi organismele responsabile de gestionarea populaţiilor de urs brun din ţara noastră, dar şi pentru Comisia Europeană, având în vedere valoarea şi importanţa speciei pentru ecosistemele forestiere din România dar şi din Europa”, spunea, la momentul resepctiv, Cristian-Remus Papp, coordonatorul proiectului Graniţe deschise pentru urşi în Carpaţii României şi Ucrainei. „Se pare că, pe lângă reducerea şi fragmentarea habitatelor urşilor, trebuie să adresăm în cel mai serios mod posibil şi problematica braconajului, care poate periclita pe termen lung conservarea speciei în multe zone ale ţării, dar şi obtura actul cercetării ştiinţifice, atât de necesar pentru definirea celor mai potrivite măsuri de gestionare a populaţiilor acestei specii”.
Surse şi foto: Radio Mureş, Milvus Group
Puteţi citi şi:
Ursul monitorizat prin satelit de WWF a fost braconat
Pe urmele urşilor bruni din Maramureş, ameninţaţi de intervenţia omului
În slujba celor care nu cuvântă: oamenii care salvează urşi