Un trib din Peru a luat ostatici oficiali guvernamentali pentru o deversare de petrol

0

O comunitate de indigeni peruani a luat ostatici opt oficiali guvernamentali, cerând astfel ajutor din partea guvernului central în rezolvarea unei crize de mediu. În urma unei deversări de petrol, pământurile și apele lor au fost grav poluate, iar acum membrii tribului caută cu disperare o cale de a găsi o soluție.

Comunitatea Wampis i-a luat ostatici pe cei ce se aflau la bordul unui elicopter militar staționat în Mayuriaga. Ceea ce i-a determinat pe indigeni să facă acest lucru a fost dorința de a accelera luarea unor măsuri din partea oficialilor, față de accidentul petrecut în zonă în luna februarie. Pe 3 februarie, o conductă petrolieră veche de patruzeci de ani, aparținând companiei de stat Petroperu, s-a spart, deversând 1000 de barili de petrol în zona comunității. La nouă zile după accident, alți 2.000 de barili au fost deversați în zonă, afectând alte opt comunități indigene din regiunea amazoniană.

Ostaticii sunt trei angajați ai companiei Petroperu, patru specialiști din partea instituțiilor de protecția mediului și un specialit de la ministerul minelor și energiei.

Autoritățile de mediu au ordonat companiei petroliere să înclocuiască părțile avariate ale conductei, după mai multe accidente similare din ultimii ani. Ultimele două deversări au poluat semnificativ râurile din zonă, dintre care cel puțin două se varsă în Amazon. Deși ultima deversare e cunoscută în Peru sub numele de ”deversarea de la Mayuriaga”, guvernul nu a inclus comunitățile de indigeni din zona respectivă în lista oficială a comunităților ce vor primi ajutor de urgență din partea statului.

După ce oficialii au fost luați ostatici, autoritățile ale anunțat că vor modifica lista cu pricina, astfel încât triburile afectate să poată beneficia de ajutor și să poată cere despăgubiri. Luarea de ostatici este, în Peru, o măsură destul de des întâlnită în diverse conflicte sociale, prin care cetățenii vor să atragă atenția guvernului central.

Sursa: Guardian


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger