Un trib amazonian a fost măcelărit

0

Doar trei din cei 80 de locuitori ai unei așezări indiene din Venezuela au supraviețuit unui atac armat atribuit celor care se ocupă cu mineritul ilegal în zonă, susțin surse din zonă. Atacatorii, care au mai avut ciocniri violente cu triburile din zonă, sunt căutători de aur care trec granița din Brazilia, iar zilele trecute au deschis focul din elicoptere asupra indienilor Yanomami.

 

Potrivit martorilor, locuitori ai satelor din apropiere și activiști pentru drepturile indigenilor, un grup de garimeiro, așa cum sunt numiți minerii ilegali, a măcelărit luna trecută nu mai puțin de 77 din cei 80 de locuitori ai unui sat din provincia venezueleană Amazonas. Știrea a ajuns publică de curând, dată fiind dificultatea circulației informației dintr-o zonă atât de izolată. Guvernul din Venezuela nu a putut confirma deocamdată atacul și nici numărul total al victimelor, atâta vreme cât abia a demarat investigațiile.

Potrivit însă lui Luis Shatiwe, liderul indienilor Yanomami, singurii supraviețuitori din sat au fost câțiva vânători, care erau plecați în acel moment din așezare și care, la întoarcere, și-au găsit satul mistuit de flăcări. De asemenea, un avocat venezuelean care luptă pentru drepturile indigenilor susține că acesta este doar unul dintr-o lungă serie de atacuri ale minerilor ilegali, aceștia apelând nu doar la violențe armate, ci și la otrăvirea apelor din zonă cu mercur. Deși aceste cazuri au fost raportate autorităților, s-ar părea că acetea din urmă nu au luat măsurile necesare pentru prevenirea altor atacuri.

 

Sursa: The Guardian

Foto: Russell Mittermeier/Alamy


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger