Un trauler amplasat în Piața Constituției atrage atenția asupra pericolelor pescuitului excesiv

0

Greenpeace a amplasat o machetă a unui vas de pescuit industrial, în Piața Constituției din București, în perioada 19-22 iulie, în cadrul campaniei de protejare a mărilor și oceanelor. În cadrul evenimentului, oamenii se pot informa despre importanța reformei Politicii Comune de Pescuit la nivel european, rolul fiecărui stat membru UE, măsurile de îmbunătățire propuse de Greenpeace și modul în care cetățenii se pot implica în procesul de revizuire a acestei politici.

 

 

Evenimentul mai cuprinde și o expoziție foto și proiecții de filme pe tema pescuitului. La standul Greenpeace oamenii pot semna cărți poștale cu solicitări adresate autorităților competente în domeniul pescuitului.

Publicul este așteptat de joi până sâmbătă între orele 09:00 și 21:00 și duminică între orele 09:00 și 18:00.

Până acum macheta a fost expusă în Luxembourg, Berlin, Varșovia, Budapesta, iar din București va pleca la Ljubljana și apoi înapoi la Hamburg. Evenimentul este menit să atragă atenția asupra problemelor cu care se confruntă mările și oceanele lumii, să influențeze factorii de decizie și să mobilizeze publicul spre implicare.

Greenpeace solicită Ministrului Agriculturii, care va vota în cadrul reuniunii pentru reformarea Politicii Comune de Pescuit,  să își exprime sprijinul fără ezitare în favoarea măsurilor care vizează o recuperare rapidă a stocurilor de pește. De asemenea, reprezentanții români trebuie să încurajeze alinierea politicilor pentru pescuit cu obiectivele de conservare și de mediu europene, în special obiectivul de a obține o stare bună de mediu în mediul marin.

În Iulie 2011, Comisia Europeană a publicat planul de reformare a Politicii Comune în domeniul Pescuitului, care are loc o dată la un deceniu, propunând măsuri care nu evită pe termen scurt o catastrofă de mediu și socio-economică. Reforma va fi, probabil, ultima șansă pentru a opri colapsul populațiilor de pești europene și dispariția inevitabilă a sectorului de pescuit al UE.

Flota UE este capabilă să captureze de două-trei ori mai mult pește decât capacitatea de refacere a stocurilor de pește, astfel, 62% din stocurile de pește din Oceanul Atlantic sunt supraexploatate iar pentru Marea Mediterană, procentul atinge 82%,” spune Bogdan Grecescu, responsabil campanie Greenpeace România.

Contribuabilii UE participă cu aproximativ 158 milioane de Euro la asigurarea accesului în zonele de pescuit ale altor state, iar UE recunoaște că în majoritatea țărilor europene costul subvenționării și administrării pescuitului depășește valoarea capturilor.

Greenpeace solicită:

  • interzicerea pescuitului excesiv și reducerea dimensiunii flotei de pescuit, eliminând în primul rând cele mai distructive și risipitoare metode de pescuit;
  • sprijinirea formării unei rețele de rezervații marine, în care pescuitul să fie interzis;
  • miniștrii UE să nu stabilească cote peste limitele recomandate științific;
  • consolidarea controalelor și executarea lor, pentru a reduce capturile ilegal;
  • asigurarea transparenței în procesul decizional și de finanțare.

Autoritățile europene și române responsabile ar trebui să orienteze revizuirea politicii europene în domeniul pescuitului într-o direcție care să ofere recuperarea stocurilor de pește, gestionarea durabilă a pescuitului și restaurarea și protecția speciilor și habitatelor marine.

Zonele pentru pescuit ale Europei, cele mai mari din lume, au fost cândva, de asemenea, și printre cele mai productive din lume, dar 40 de ani de pescuit nedurabil în cadrul Politicii Comune în domeniul Pescuitului a dus la o epuizare gravă a stocurilor de pește și la degradarea habitatelor marine, inclusiv a siturilor presupuse a fi protejate de legislația de mediu a UE. Politica Comună de Pescuit are numeroase deficiențe. O revizuire completă, care are loc o dată la zece ani, tocmai a început.

Politica Comună în domeniului Pescuitului (PCP) este un set de reguli care guvernează flotele de pescuit din toate țările UE, indiferent de locațiile în care acestea pescuiesc. Aceasta stabilește cine poate pescui, ceea ce se poate pescui, unde și pentru cât timp.  Aceste reglementări ar trebui să asigure un pescuit ecologic durabil și să sprijine mijloacele de subzistență ale pescarilor.

Sursa: Greenpeace


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger