Un tratat secret dintre SUA și UE ar urma să ofere corporațiilor puteri uriașe

4

Un nou tratat negociat în secret de Statele Unite și Uniunea Europeană a fost gândit special pentru a slăbi protecția socială, protecția consumatorului și cea de mediu în favoarea corporațiilor și pentru a le oferi acestora compensații pentru încălcarea oricăror drepturi pe care le pretind, scrie Le Monde Diplomatique. Acordul secret are în spate un altul, din anii ’90, care a fost dezvăluit la timp publicului și a condus la o serie de proteste fără precedent care au blocat negocierile.

 

 

Între 1995 și 1997, 29 de state membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică au negociat în secret un tratat (Acordul Multilateral pentru Investiții – AMI) care le garanta companiilor, printre altele, dreptul de a da în judecată guvernele pentru compensații bănești în cazul în care înregistrau pierderi financiare din cauza legislației muncii și a celei de mediu. Protestele care au urmat au blocat negocierile, însă acum se pare că acestea au fost reluate. Din iulie încoace, informează publicația franceză, Uniunea Europeană și Statele Unite negociază Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții, o versiune modificată a AMI. Potrivit noului tratat, legislațiile de ambele părți ale Oceanului Atlantic vor trebui să se conformeze normelor de comerț liber stabilite de și pentru marile corporații din SUA și UE; țările care se abat de la reguli riscă sancțiuni comerciale sau plata a milioane de dolari, drept compensații, corporațiilor. Negocierile ar urma să mai dureze încă doi ani.

Dacă se va încheia acordul, care va fi obligatoriu de respectat și permanent, scrie Le Monde Diplomatique, privilegiile de care se bucură corporațiile vor deveni legi, iar guvernele vor fi încătușate. Chiar și în cazul în care se schimbă guvernele, tratatul nu poate fi modificat decât prin consensul tuturor țărilor semnatare. În Europa, el se va oglindi în Parteneriatul Trans-Pacific. Împreună, cele două acorduri vor permite formarea unui imperiu economic care va dicta condițiile de dincolo de granițele sale: orice țară care caută să facă comerț cu SUA sau cu UE va trebui să adopte regulilele prevăzute în cele două acorduri. Negocierile din spatele Parteneriatul Transatlantic pentru Comerț și Investiții au loc în spatele ușilor închise. Delegațiile Statelor Unite au peste 600 de consultați specializați în comerț, care au acces nelimitat la documentele preliminare și la reprezentanți ai administrației Statelor Unite. Schițele tratatului nu vor fi făcute publice și există instrucțiuni ca publicul și presa să fie ținute în întuneric până la semnarea lui, când va fi prea târziu pentru a fi schimbat.

Cele două acorduri le vor permite companiilor străine (inclusiv celor producătoare de organisme modificate genetic) să atace orice stat semnatar ale cărui politici le afectează profiturile. Companiile vor putea cere compensații de la țările ale căror politici în materie de sănătate, finanțe, mediu și altele le afectează propriile interesele și să se judece cu guvernele lor în tribunale extrajudiciare. Aceste tribunale, organizate sub regulile Băncii Mondiale și cele ale ONU, vor avea puterea să-i oblige pe contribuabili să plătească în plus compensații în cazul în care sunt subminate viitoarele profituri ale unei companii.

Citiți întreaga poveste pe Le Monde Diplomatique, iar aici puteți semna o petiție împotriva tratatului.


4 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger