Un test de creativitate instant

2

Priviţi imaginea de mai jos – vedeţi o raţă sau un iepure. Majoritatea oamenilor văd o raţă dar văd şi iepurele cu puţin efort. Acesta e testul – cît de uşor faceţi trecerea de la raţă la iepure? Dacă vă puteţi mişca foarte repede între cele două, sunteţi un om creativ.

 

Testul a fost conceput şi demonstrat de Wiseman et alii. Cercetătorii le-au dat subiecţilor un test preliminar – să enumere cît mai multe moduri inedite de utilizare a unui obiect banal casnic. Un scaun, de exemplu, ar putea fi folosit şi ca armă într-o luptă, ca lemn de foc etc. Cu cît mai multe utilizări poţi da unui obiect, cu atît mai creativ eşti.
După aceea participanţilor li s-a dat testul cu iepurele-raţă. Cei care au făcut foarte rapid trecerea de la raţă la iepure sau invers au avut şi un scor mult mai mare la testul preliminar decît ceilalţi.
Creativitatea presupune capacitatea de a vedea lumea în moduri diferite şi de a face conexiuni inedite. Nu vă faceţi însă griji dacă nu acesta e punctul dumneavostră forte, avem nevoie, în aceeaşi măsură, şi de oameni care să organizeze şi să conserve ceea ce am obţinut pînă acum.


2 comentarii

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger