Un telescop solar in Himalaya

0

India intentioneaza sa construiasca  pe una din culmile lantului muntos Himalaya unul din cele mai mari telescoape solare din lume, care va fi folosit drept instrument de studiu al structurii microscopice a corpului ceresc. Costurile proiectului sunt de peste 32 milioane de dolari.

Oficialii de la New Delhi au anuntat ca noul telescop, cu un diametru de doi metri, va fi gazduit de regiunea Ladakh, din Kashmirul Indian, relateaza Agerpres.

“Telescopul solar va fi folosit la studierea structurii microscopice a soarelui si pentru obtinerea de observatii specifice”, a dat asigurari directorul Institutului Indian de Astrofizica, Siraj Hasan.

Guvernul indian si-a anuntat intentia de a finanta proiectul numit “Marele Telescop Solar National”, urmand sa participe si la proiectarea, constructia si instalarea sa.

“Cu cat vor fi mai mari diametrul si suprafata disponibila pentru a absorbi lumina solara, cu atat mai multe raze se vor putea cumula pe secunda, ceea ce le va permite cercetatorilor sa stranga informatii mai clare si sa obtina rezultate precise”, a mai spus Siraj Hasan.

Costul dispozitivului este estimat la suma de 1,5 miliarde de rupii (in jur de 32 de milioane de dolari).

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger