Un telescop NASA a depistat 54 de planete prielnice vieții

3

După un singur an în care a examinat o porțiune mică din Calea Lactee, telescopul orbital Kepler a descoperit 1.235 de posibile planete în afara sistemului nostru solar. În mod surprinzător, 54 dintre ele se află într-o zonă care pare să fie prielnică vieții – adică nici prea fierbinte, nici prea glacială. Până acum, oamenii de știință au crezut că numai două planete se află în această zonă, botezată „Goldilock”, iar cele două descoperiri au fost foarte disputate.

Cele peste 1.200 de corpuri cerești proaspăt descoperite nu au primit încă statutul de planete, însă William Borucki, cercetătorul principal aflat în spatele telescoptului Kepler, spune că 80% din ele vor fi verificate, informează Associated Press. Cel puțin încă un astronom crede că Kepler ar avea o precizie de 90%. După aceea, următorul mare pas este ca oamenii de știință să verifice dacă planetele confirmate prezintă condițiile necesare pentru găzduirea vieții, precum dimensiune adecvată, compoziție, temeperatură și distanță față de steaua în jurul căreia orbitează. Pentru a studia aspecte mai avansate ale caracterului locuibil al unei planete este nevoie de telescoape care nu au fost încă construite.

Chiar dacă o planetă se află într-o zonă prielnică vieții, asta nu înseamnă neapărat că și găzduiește așa ceva. Marte este un bun exemplu în această privință. Și chiar dacă se confirmă că unele planete ar găzdui forme viață, s-ar putea ca acestea să nu fie inteligente – ar putea fi bacterii sau mucegai sau alte vietăți pe care oamenii nu și le-au imaginat vreodată. Toate corpurile cerești depistate de Kepler se află în galaxia noastră, Calea Lactee, însă sunt atât de îndepărtate, că a călători până acolo nu pare o opțiune realistă. În unele cazuri, ar dura milioane de ani cu ajutorul tehnologiei actuale. Însă descoperirile făcute de telescopul orbital de la NASA ar putea fi folosite pentru explorarea unor corpuri cerești mai apropiate de Terra.

Kepler a depistat cele peste 1.200 de planete într-un singur an și într-o porțiune foarte mică din galaxia noastră – 1/400 din cerul de noapte –, ceea ce înseamnă că numărul planetelor din afara sistemului nostru solar ar putea fi de sute de ori mai mare, spune Borucki. Aceasta este o veste foarte bună pentru oamenii de știință, pentru că cu cât este mai mare numărule de planete extrasolare, cu atât sunt mai multe șanse de a descoperi viață în Univers. Mai ales că telescopul orbital a observat că există mai multe planete mici de decât planete uriașe, un alt aspect încurajator – oamenii de știință cred că o planetă trebuie să fie solidă, pietroasă ca Terra sau Marte, pentru ca viața să se poată dezvolta, și sunt puține șanse ca planetele mari să fie solide. E foarte probabil ca ele să fie giganți gazoși ca Jupiter.

68 dintre candidații la statutul de planetă descoperite de Kepler par să aibă dimensiunea Pământului, iar 288 au mai puțin de două ori dimensiunea Terrei, care este totuși optimă pentru găzduirea vieții. Dintre cei 54 de canditați cu caracter locuibil menționați la început, descoperiți în regiunea prielnică vieții, doar cinci au o dimensiune apropiată de cea a Pământului, restul apropiindu-se mai degrabă de uriași gazoși ca Neptun sau Jupiter. Pentru a se afla într-o zonă prielnică vieții, o planetă trebuite să fie poziționată la o distanță adecvată de steaua în jurul căreia orbitează astfel încât să aibă apă lichidă pe suprafața ei, iar NASA consideră că temeperaturile optime se situează între -18 și 93 de grade Celsius. Distanța variază în funție de stea – în cazul aștrilor mai mici și mai slabi, de exemplu, planetele ar trebui să fie mai apropiate de ei pentru a avea caracter locuibil.

Foto: Carter Roberts/NASA

Citiți și:

Astronomii au descoperit cea mai veche galaxie din Univers

VIDEO. A fost descoperită cea mai mare gaură neagră care poate înghiţi întregul sistem solar

Al doilea soare ar putea apărea pe cer în 2012

Futurologul Michio Kaku: Va trebuie, la un moment dat, să părăsim Pământul, pentru că altfel vom muri

Tags:3 comentarii

  1. Pingback: Tweets that mention Un telescop NASA a depistat 54 de planete prielnice vieții » Think Outside the Box -- Topsy.com

  2. din cele 58 de plante care se mentioneaza ca ar fi la o distanta optima,53 ni se spune ca ar fi giganti gazosi precum jupiter,saturn etc. dar v-ati gandit ca poate acesti giganti gazosi au luni?

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger