Un jurnalist suedez, Carl-Magnus Helgegren, a decis să îşi înveţe cei doi fii, obsedaţi de jocuri video cu război şi arme, ce înseamnă, cu adevărat, războiul. Aşa că i-a dus în vizită în Israel şi Siria, pentru a le arăta realitatea crudă din zonele afectate de război şi pentru a-i face să realizeze la ce folosesc, de fapt, pistoalele şi puştile, scrie site-ul Oddity Central. Călătoria a durat zece zile, iar când băieţii s-au întors, erau complet schimbaţi.
Ideea excursiei i-a venit lui Carl într-o seară, la cină, anul trecut, când Leo (11 ani) şi Frank (10 ani), cei doi fii ai săi, l-au implorat să le cumpere cea mai recentă versiune a unui joc video (Call of Duty). Bărbatul s-a îngrijorat în legătură cu obsesia fiilor săi pentru jocul cu arme şi s-a întrebat dacă băieţii realizează, de fapt, efectul real al războiului asupra oamenilor. Aşa că şi-a croit planul pentru a le da copiilor o lecţie. Le-a spus băieţilor că, dacă acceptă să meargă cu el într-o zonă afectată de război şi să petreacă timp cu victimele luptelor, le va cumpăra, apoi, orice joc video îşi doresc. “Am vrut să le arăt efectul real, negativ, al războiului, care se vede când armele tac. Oamenii afectaţi sunt tatăl cuiva, fratele cuiva, sora cuiva, mama cuiva. Şi eu credeam că am o idee despre ce înseamnă asta, de la televizor, dar când am ajuns la vârsta de 29 de ani am realizat că de fapt habar nu aveam ce înseamnă războiul, la fel ca şi copiii mei”, explică jurnalistul.
Cei doi băieţi nu şi-au crezut tatăl, la început, dar au fost de acord cu propunerea lui, însă mama lor s-a opus ideii (cei doi părinţi sunt separaţi acum), speriată pentru siguranţa copiilor. În cele din urmă, a fost şi ea de acord şi toţi patru au făcut călătoria. Carl a lucrat în Orientul Mijlociu ca jurnalist freelance, dar spune că excursia cu familia nu a avut legătură nici cu munca lui, nici cu politica. Iniţial, ar fi vrut să îşi ducă familia în Irak sau Afghanistan, dar s-a gândit că ar fi, totuşi, prea periculos, aşa că s-au îmbarcat spre Israel şi Siria, în luna aprilie a acestui an. În Ierusalim, au stat la o familie localnică; au vizitat o tabără de refugiaţi, unde nu prea era apă de băut; au fost la un spital din tabăra respectivă, unde copii loviţi în cap cu paturile puştilor trebuiau cusuţi zilnic. Acolo, fii lui Carl au văzut băieţi de vârsta lor, în scaune cu rotile, paralizaţi după ce fuseseră loviţi în coloană de gloanţe de cauciuc.
Familia a vizitat şi Siria, mai exact o zonă plină de terenuri minate, unde băieţii au avut ocazia să discute cu cei aflaţi în tabăra de refugiaţi, separaţi de familiile lor. Imaginile şi filmările făcute cu cei doi băieţi la acel moment îi arată profund afectaţi de situaţia în care se aflau. Călătoria le-a schimbat total percepţia asupra războiului. Însă nu toată lumea a apreciat lecţia oferită de tată copiilor săi: mulţi părinţi furioşi i-au trimis mesaje pe Twitter, spre exemplu, acuzându-l că şi-a pus copiii în pericol. “M-au numit cel mai prost părinte din lume, un nenorocit care trebuie scufundat în napalm; mi-au scris că mi-am traumatizat copiii. Nu mă aşteptam deloc la o astfel de reacţie”, mărturiseşte jurnalistul suedez. “Sunt copiii mei şi fac ce consider eu mai bine pentru ei. Nu mai fiţi naivi” – le-a răspuns celor care îi trimiteau mesaje încărcate de critică şi ură. “Noi am fost acolo în aprilie, situaţia atunci nu era ca acum, eu mai fusesem de două ori acolo şi niciodată nu m-am simţit a nu fi în siguranţă. Dacă era un război în desfăşurare, nu mergeam. Oamenii care nu au fost niciodată acolo au impresia că aceia de acolo se împuşcă tot timpul. Nu este aşa”, explică el.
Cert este că băieţii s-au întors acasă cu lecţia bine învăţată. Şi-au informat tatăl, odată întorşi în Suedia, că nu mai sunt interesaţi de jocul video mult dorit înainte de plecare. Au început să manifeste un interes deosebit pentru situaţia din Israel şi să o urmărească. “Mă întreabă mereu ce mai e nou acolo, sunt conştienţi de un conflict pe care mulţi adulţi nu îl înţeleg complet. Recunosc că lumea nu prea îşi duce copiii în Orientul Mijlociu să îi înveţe despre război, dar de ce este normal să facem propagandă armelor în rândul copiilor? Toţi se joacă cu ele, sunt parte din viaţa lor. De ce părinţii nu văd în asta o problemă?”, se întreabă Carl. El mai spune că nu îi înţelege pe acei părinţi care vor să îşi protejeze copiii de a vedea ce înseamnă războiul, dar îi lasă să se joace jocuri video cu arme şi război. “În Suedia, în Europa, suntem foarte privilegiaţi. Avem drepturi, servicii sociale, bunăstare. Dar cu acestea vine şi responsabilitatea de a ne educa pe noi înşine, nu de a deveni zombie care joacă jocuri video şi consumă hamburgeri”, conchide jurnalistul suedez.
Sursa, foto şi mai multe detalii: Oddity Central
Puteţi citi şi:
Timp de trei ani, o fetiţă şi-a cărat în spate colega bolnavă, până la şcoală
Google a fost somată de useri să elimine un joc de Android care permitea bombardarea Gazei
Medicii din Gaza salvează vieţi şi postează pe Twitter poveşti emoţionante
Israelienii se adună ca la spectacol să privească bombardarea Fâşiei Gaza
VIDEO Un jurnalist Al Jazeera a izbucnit în plâns în timpul transmisiei live din Gaza
Activiştii din Paris s-au ciocnit cu poliţia după ce Franţa a interzis protestele anti-Israel
FOTO Ororile războiului: Gaza devastată
Un comentariu
well done man !!!!!!! you are a real father !!!!