Un tânăr de 19 ani a creat un sistem care va curăța oceanele de milioane de tone de plastic

5

Boyan Slat, un student de 19 ani la inginerie aerospațială, pasionat de scufundări, pune la punct  Ocean Cleanup Array, o idee premiată anul trecut la mai multe concursuri, care va ajuta la curățarea unor cantități uriașe de plastic din oceanele lumii.

 

Ocean-Cleanup-Array-Boyan-Slat-537x405

 

Sistemul constă într-o rețea de platforme plutitoare și platforme de procesare, ce vor constitui puncte de colectare și reciclare răsfirate pe suprafețele oceanelor. În loc să se deplaseze prin ocean, în căutarea plasticului, ”nodurile” sistemului vor funcționa mai degrabă ca pâlnii uriașe, care vor colecta deșeurile. Unghiul construcției va determina deplasarea reziduurilor spre mecanismul de captare al instalației, unde resturile de plastic urmează să fie separate de plancton, filtrate și depozitate în vederea reciclării.

După ce ingenioasa lui soluție a primit anul trecut câteva premii pentru inovație în cadrul Universității din Delft, Boyan a găsit susținere la organizația neguvernamentală The Ocean Cleanup Foundation, care va pune în practică ideea studentului. Astfel, s-ar putea salva anual sute de mii de animale acvatice, s-ar putea reduce considerabil poluarea și, la fel de important, s-ar putea economisi milioane de euro prin reducerea costurilor de curățare, a pagubelor determinate de scăderea turismului și a daunelor aduse vaselor.

Procesul de curățare, estimat că ar elimina 7.250.000 de tone de deșeuri de plastic, ar urma să dureze cinci ani. După părerea lui Boyan, deocamdată oamenii nu sunt conștienți de amploarea poluării oceanice, deoarece deșeurile sunt disparate în oceane. Sistemul lui însă ar permite crearea unor adevărate insule de reziduuri, importante și pentru a-i determina pe oameni să conștientizeze adevărata măsură a poluării.

Sursa: Inhabitat


5 comentarii

  1. Pingback: 10 inventatori adolescenți care au făcut lumea mai bună în 2013 | TOTB.ro - Think Outside the Box

  2. Pingback: 10 inventatori adolescenți care au făcut lumea mai bună în 2013 | Radio frecventa Sufletului

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger