Un supravieţuitor al Holocaustului ajută 2.000 de creştini persecutaţi de ISIS

1

În anul 1938, George Weidenfeld (foto), pe atunci un tânăr evreu de 18 ani, a reuşit să scape de la moarte datorită ajutorului primit de la câţiva creştini, care l-au hrănit, i-au dat haine şi l-au ajutat să fugă în Marea Britanie. Acum, la 95 de ani, omul spune că vrea să “plătească” datoria morală faţă de cei care l-au ajutat atunci şi, la rândul său, susţine financiar costurile salvării a aproape 2.000 de creştini din Orientul Mijlociu, pentru ca aceştia să scape de persecuţia pe motive religioase declanşată de gruparea extremistă ISIS.

Prin organizaţia sa, Weidenfeld Safe Havens Fund, George (acum membru al Camerei Lorzilor din Marea Britanie) susţine financiar zboruri (private, de tip charter) care aduc creştini sirieni în Polonia, refugiaţi persecutaţi sau în pericol de a fi persecutaţi de gruparea extremistă ISIS pe motiv religios. Generosul filantrop spune că ştie ce înseamnă să nu mai ai nimic, dar, totuşi, să ai şansa unui nou început. El a ajuns în Marea Britanie chiar înainte de debutul celui de-al Doilea Război Mondial, cu doar câţiva şilingi în buzunar. Într-un deceniu, însă, a pus bazele unei afaceri în publicistică (editura “Weidenfeld & Nicholson”), iar în 1976 a devenit membru al camerei superioare a parlamentului britanic.

“Aveam o datorie de plătit. De fapt, datoria aceasta o au mulţi tineri care se aflau în Kinderstransport – transportul de copii şi adolescenţi evrei din Germania, organizat de regulă chiar de părinţii acestora, cu ajutorul religios sau laic al altor etnii, cu scopul de a-i salva de la Holocaust”, a explicat filantropul. “A fost vorba de o operaţiune foarte nobilă şi noi, evreii, ar trebui să fim recunoscători pentru reuşita ei şi să facem şi noi, la rândul nostru, ceva pentru creştinii care acum se confruntă cu vremuri tulburi şi sunt în pericol din cauza religiei lor”, a mai declarat bărbatul. Pe lângă faptul că va contribui la aducerea în Europa a celor aproape 2.000 de refugiaţi creştini, organizaţia Weidenfeld va oferi tuturor şi ajutor financiar pentru o perioadă de 12 – 18 luni.

Mai multe detalii: The Independent

Sursa şi foto: True Activist


Un comentariu

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger