Un supermarket alimentat exclusiv cu deşeuri alimentare

1

Al doilea cel mai mare lanţ de supermarketuri din Marea Britanie a anunţat că va reduce risipa de alimente, prin folosirea acestora din urmă în vederea obţinerii energiei electrice. Energia e fi folosită pentru alimentarea unuia dintre cele mai mari magazine Sainsbury, însă deşeurile sunt suficiente pentru alimentarea a trei magazine.

 

massachusetts_proposes_turning_food_waste_into_electricity_psqfk

 

Cum un supermarket aruncă zilnic alimente în valoare de circa 2.300 de dolari şi cel mai adesea politicile de siguranţă interzic oferirea alimentelor aproape de termenul de expirare sau chiar expirate, risipa ridică probleme şi presupune costuri mari. Astfel, lanţul Sainsbury a găsit o soluţie alternativă: tot ceea ce nu poate fi donat către o bancă de hrană destinată nevoiaşilor, va fi reciclat şi transformat în energie electrică. Pentru moment, unul dintre supermarketurile din reţea este alimentat exclusiv cu electricitate obţinută din deşeuri, iar în viitor compania plănuieşte să extindă modelul către alte două magazine.

Sainsbury a renunţat să mai trimită deşeurile alimentare la groapa de gunoi în urmă cu câţiva ani. Trimiterea unei singure tone de gunoi la rampă costă circa 190 de dolari, în vreme ce convertirea ei în energie este cu mult mai ieftină. Totodată, această soluţie este şi mai prietenoasă cu mediul.

Astfel, camioanele care aprovizionează magazinele Sainsbury colectează şi deşeurile alimentare, transportându-le la băncile de alimente pentru persoane nevoiaşe, la centrele unde resturile vor fi folosite pentru hrănirea animalelor şi, mai nou, către centralele producătoare de biogaz, unde sunt folosite pentru obţinerea energiei electrice. Cum una dintre centrale se află în apropierea unui supermarket, compania a construit o linie de tensiune, prin care alimentarea se face direct.

Sursa: FastCoCreate

Puteţi citi şi:

Un sfert din mâncarea aruncată în Marea Britanie e neatinsă

Proiect de reciclare urbană: Un zgârie-nori organic


Un comentariu

  1. Povestioara aceasta suna suspect de bine insa nu pot sa cred aceasta exagerare.

    Probabil deseurile alimentare de la toate lanturile de magazine (zeci, sute, mii?) ar putea constitui sursa de energie pentru 1, max 3 magazine.

    Altfel, la consumul urias al unui magazin, doar resturile de alimente sa iti asigure autonomia … nu poate fi fezabil.

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger