Un supermarket din Berlin are o micro-fermă cu verdețuri în interiorul său

0

O companie din domeniul „agriculturii de interior”, Infarm, testează două micro-ferme verticale cu verdețuri, care cresc în cutii modulare ce strălucesc, într-un supermarket Metro din Berlin, scrie FastCoExist. Dezvoltatorii proiectului spun că s-a dovedit atât de eficient, încât ar putea face viabilă agricultura pe verticală la nivel micro. Programul pilot din Berlin funcționează de circa șase luni și ar urma să mai funcționeze însă șase, după care va începe producția în masă.

Infarm a dezvoltat o tehnologie nouă pentru a face posibilă microferma, care folosește fiecare centimetru de spațiu. Spre deosebire de serele de ultimă oră, unde răsadurile trebuie crescute într-o zonă densă pentru a fi mutate ulterior, toate stadiile de creștere a plantei au loc într-o singură zonă. „Dacă vă uitați la sistemul nostru, veți vedea doar o mare de verde”, spune co-fondatorul companiei, Guy Galonska. „Nu veți vedea spațiu irosit sau energie irosită”. Pe lângă asta, la fel ca orice fermă verticală, cea dezvoltată de Infarm are avantaje de mediu – sunt eliminate transportul, depozitarea și congelarea și sunt folosite doar o parte mică din apa și îngrășămintele dintr-o fermă obișnuită. Apoi, spre deosebire de serele de pe acoperiș, experimentate de unele supermarketuri, o micro-fermă verticală poate fi integrată în orice fel de infrastructură, fără să fie nevoie de modificări aduse clădirii sau de reconsolidarea ei, și funcționează deja după o săptămână de la instalare.

Proiectul pilot are loc într-un supermarket frecventat de regulă de bucătari. Aceștia pot folosi o aplicație pentru a comanda verdețuri pe care nu le găsesc în altă parte, iar compania asigură semințele și le sădește. Bucătarii pot vedea și etapale de dezvoltare ale plantelor. „De obicei, ai o experiență plictisitoare într-un magazin. Te duci și-ți iei ce-ți trebuie”, spune Guy Galonska. „Aici vezi o fermă – există o bucată de fermă în supermarket”. Companii ca Metro vor plăti un preț mic pentru micro-fermele verticale, apoi vor plăti pentru softul care le administrează automat, oricare dintre angajații magazinului putându-l opera printr-o aplicație. Deși în programul pilot sunt crescute ierburi și verdețuri speciale precum mizuna sau wasabi, sistemul poate fi programat să crească și o gamă variată de legume, de la vinete, la roșii. Mai departe, de exemplu, compania vrea să lanseze microferme pentru roșii și ardei iuți, iar planul ei cel mare este să instaleze sistemul în toate tipurile de supermarketuri și să reducă scara tehnologiei într-atât de mult, încât oamenii să aibă astfel de micro-ferme în bucătărie.


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger