Oamenii de ştiinţă susţin că, în apropiere de Pompei, în golful Napoli (zona unde mii de oameni au murit în urma erupţiei Vezuviului în anul 79), se ascunde un super-vulcan care ar putea ucide milioane de oameni, într-o catastrofă cu urmări şi mai teribile decât cea provocată de Vezuviu.
Zona Campi Flegrei (la vest de Napoli) este intens frecventată de turişti (pentru noroiul activ şi erupţiile de aburi), dar şi de cercetători care măsoară şi analizează străfundurile pământului, pentru că aici activitatea seismică încă este intensă. Anticii credeau că acolo se află intrarea în iad. Oamenii de ştiinţă ai prezentului spun că regiunea ar putea declanşa „un iad” dacă vulcanii care dorm sub ea ar erupe. „Zona ar putea naşte acel lanţ de erupţii care să ducă la o catastrofă globală, comparabilă cu efectele unei căderi de meteorit”, avertizează Giuseppe De Natale, coordonatorul unui proiect de cercetare care sapă adânc sub pământ pentru a monitoriza „căldarea lichidă” de dedesubt. Proiectul şi-a propus să ajungă la adâncimea de 3,5 kilometri pentru a avea acces la reacţiile ce se petrec în zonă, sub scoarţa terestră şi pentru a putea emite din timp avertizări, în cazul oricărei modificări de activitate.
Campi Flegrei este o regiune similară parcului Yellowstone din SUA (şi el considerat un uriaş vulcan adormit), dar care prezintă un risc mai ridicat, din cauza celor trei milioane de oameni care locuiesc acolo. „Din fericire, extrem de rar se întâmplă ca astfel de zone să erupă la capacitate maximă, la fel de rar precum meteoriţii care lovesc Pământul”, a precizat De Natale. „Dar, în zone precum Campi Flegrei, cu populaţie densă, şi erupţiile mici, destul de probabile, în viitor, prezintă un risc ridicat”, a mai explicat cercetătorul. „Din acest motiv, regiunea trebuie studiată şi monitorizată permanent”, a conchis el. Proiectul pe care îl coordonează este finanţat prin International Continental Scientific Drilling Programme (un program multinaţional) şi a întâmpinat o opoziţie serioasă din partea altor oameni de ştiinţă care au susţinut că procesul de forare ar putea el însuşi să declanşeze erupţia vulcanului adormit sau un cutremur.
Însă De Natale le-a răspuns că forarea este realizată în condiţii de maximă siguranţă şi că s-au mai făcut săpături şi în alte timpuri, cu echipamente mai rudimentare şi nimic nu a sărit în aer. „Temerile exprimate în legătură cu cutremure sau alte fenomene au fost exacerbate de presa locală. Unele lucruri spuse de ei sunt de-a dreptul ridicole. Scopul întregului proiect este siguranţa populaţiei, prin acces la informaţie corectă, ştiinţifică”, a mai spus cercetătorul. Instrumentele de măsură cu care echipa sa lucrează sunt extrem de sensibile, având capacitatea de 10.000 de ori mai mare decât a altora de a detecta micile episoade care preced o erupţie. Mai multe detalii despre tehnologia folosită de echipă, dar şi despre reacţiile locuitorilor, puteţi găsi aici.
Sursa: Reuters
Foto: Daily Mail