Un super conservant, descoperit accidental

0

În cadrul unui accident ştiinţific tipic, în care cineva analizează ceva cu un anumit scop şi îi găseşte un altul, un cercetător a descoperit o utilizare neaşteptată pentru un produs secundar al unor bacterii inofensive întâlnite de regulă în stomacul uman. Acesta, numit bizină, pare să funcţioneze pe post de super conservant pentru carne, lactate şi ouă, ferindu-le de alterare ani la rând.

Înrudită chimic cu nizina, un conservant folosit deja la brânză, bizina pare să anihileze bacteriile Escherichia coli, salmonela şi listeria într-un mod atât de eficient, încât produsele alimentare (nu fructele sau legumele, care prezintă o altă biologie a descompunerii) care au fost tratate cu ea ar putea, cel puţin teoretic, să rămână nealterate aproape o veşnicie. Iar faptul că este înrudită îndeaproape cu nizina înseamnă că nu va necesita dezbatere înainte să fie presărată în mâncare.

Până atunci, Dan O’Sullivan, microbiologul care a brevetat noua descoperire, mai trebuie să răspundă la o serie de întrebări: este bizina pe atât de sigură pe cât se anunţă (deşi în acest caz răspunsul ar putea fi afirmativ, având în vedere că sălăşluieşte în stomacul uman)?; afectează ea gustul? cum poate fi integrată în produsele alimentare? Se mai impune şi problema impactului altor elemente din mâncare asupra durabilităţii impregnate de bacterie – nivelul de hidratare, de exemplu, contribuie semnificativ la compoziţia şi textura ei.

Sursa: Physorg

Foto: Flickr/comedy_nose

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger