Un substitut pentru ouă, realizat 100% din plante

2

Promisiunea primelor fripturi din carne artificială și a primului burger realizat nu la bucătărie, ci în laborator, a fost lansată demult, pe fondul crizei generalizate a pracicilor agricole și a sărăciei care afectează miliarde de oameni. În curând, o companie americană a anunțat lansarea pe piață a unor ”ouă false”, realizate 100% din plante, o sursă de proteine eficientă, care nu dăunează mediului.

Hampton Creek Foods, compania care produce substitutele nume Beyond Eggs, pretinde că aceste ouă sunt mai sănătoase decât cele provenite de la găini, mai prietenoase cu mediul și mai ieftine. Aceste ”ouă” nu conțin niciun produs de origine animală, eliminând astfel și problemele de natură etică pe care le presupune consumul de ouă naturale sau produse din carne de pasăre, crescute în baterii, fără respectarea unor condiții de bază pentru siguranța animalelor. De asemenea, aceste substitute proteic sunt cu circa 18% mai ieftine decât ouăle naturale, al căror preț a crescut simțitor în ultimii ani.

Beyond Eggs sunt produse 100% din susbtanțe pe bază de plante, cum ar fi lecitina din floarea soarelui, ulei de rapiță, mazăre și gumă naturală. Ele nu conțin gluten sau alte elemente cu potențial alergenic și nu au nici colesterol. Potrivit producătorilor, aceste ”ouă” sunt la fel de gustoase ca și cele naturale, având aceeași valoare nutrivită, însă nu pot fi folosite pentru omlete încă, ci doar pentru prepararea maionezei, a sosurilor și a altor rețete care necesită coacere.

Cum producția hranei la scară industrială are efecte deloc neglijabile asupra mediului, creșterea animalelor contribuind la încălzirea globală, la degradarea solului, poluarea aerului și a apei, dar și la pierderea biodiversității, astfel de produse, cum ar fi carnea și ouăle artificiale sunt anunțate ca soluții ecologice și etice pentru cei care doresc să consume proteine, dar nu de origine animală. De asemenea, atâta vreme cât miliarde de oameni nu își pot permite hrană corespunzătoare din cauza prețurilor ridicate, carnea in vitro și ouăule vegetale ar putea fi o soluție pentru a rezolva o parte din problema lipsei de hrană. De altfel, ouăle vegetale ar putea intra și în dieta veganilor sau a vegetarienilor care exclud din dieta lor ouăle de găină.

Nu știm cât va dura până aceste produse vor ajunge (dacă vor ajunge) pe rafturile românești și nici dacă publicul ar fi dispus să cumpere astfel de substitute, mai ales într-o cultură unde, din fericire, contează încă foarte mult originea naturală. Un prag psihologic important va fi și acceptarea prafului din plante, care să înlocuiască omniprezenta alchimie de albuș-gălbenuș, aflată în dieta oamenilor din timpuri imemoriale.

Sursa: Greatist.com


2 comentarii

  1. si asa mancarea a devenit, pt multi, o problema (ori e prea scumpa, ori e prea complicat de preparat). avand in vedere ca si timpul ne tot preseaza, abia astept momentul ala din Star Trek cand luam un pahar cu toata hrana necesara de la un automat si gata pe ziua respectiva. eu jumate din zi ma gandesc ce sa mai gatesc, jumate ma chinui sa pregatesc, abia astept sa scap de chin :))

Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger