O analiza video estimeaza scurgerea de petrol din Golful Mexicului

0

Oamenii de stiinta americani care au analizat doua filmari ce infatiseaza revarsarea de petrol din putul companiei britanice BP spun ca in jur de 4,4 milioane de barili de titei s-au imbibat in apele Golfului Mexicului din aprilie pana in iunie. Noua cifra este in acord cu calculele realizate de consilierii guvernamentali, care au folosit metode diferite de estimare, insa are o marja de eroare de circa 20%, pe care cercetatorii vor sa o reduca in timp.

Intr-un raport publicat in revista Science, oamenii de stiinta de la Universitatea Columbia scriu ca volumul de petrol revarsat in urma exploziei platformei Deepwater Horizon ar fi putut umple patru bazine olimpice in fiecare zi, informeaza BBC News. Cercetatorii au folosit o metoda de masurare a vitezei de scurgere prin procedee optice pentru a analiza imagini video cu petrolul tasnind prin sistemul avariat de prevenire a exploziilor, de pe fundul marii.

Tehnica folosita obtine dintr-o imagine bidimensionala o rata de curgere volumetrica. „Daca stii viteza medie de la nivelul bresei, o poti multiplica cu suprafata bresei si asa obtii volumul”, explica geofizicianul Timothy Crone, unul dintre autorii cercetarii. „Munca noastra se bazeaza in mare parte pe experimente de laborator, pe care le-am utilizat pentru a calibra aceasta metoda”.

Una dintre ipotezele cercetatorilor este ca nu toate darele prezente in cele doua filmari contin petrol. Ei estimeaza ca ar fi vorba doar de o concentratie de 40%, restul fiind gaze si apa, si ca rata de scurgere a titeiului intre 22 aprilie – ziua scufundarii platformei petroliere – si 3 iunie a fost de 56.000 de barili pe zi. Dupa indepartarea coloanei montante, cercetatorii spun ca in jur de 68.000 de barili s-au revarsat zi de zi in Golful Mexicului, pana la oprirea scurgerii pe 15 iulie.

Cantitatea totala estimata a fost de 4,4 milioane de barili, pornind de la premisa unui ritm de scurgere constant si excluzand cei circa 800.000 de barili recuperati de BP de la locul dezastrului. Cercetatorii recunosc insa ca analiza lor are o marja de eroare de circa 20%, dar ca cifra se potriveste cu cei 4,1 milioane de barili estimati de oamenii de stiinta guvernamentali. Volumul total al scurgerii ar putea umple 280 de bazine olimpice.

In comparatie, cantitatea de petrol revarsata in urma dezastrului petrolier generat de Exxon-Valdez in Alaska, in 1989, al doilea ca amploare din istoria SUA, a fost de 260.000 de barili. „Estimarile noastre trebuie considerate ca fiind preliminare”, a subliniat Timothy Crone. „Ele se bazeaza doar pe aceste doua clipuri scurte (…). Pe viitor, vrem sa aplicam aceasta metoda mai multor inregistrari video – daca ne vor fi puse la dispozitie – pentru a obtine o estimare mai clara asupra schimbarii in timp a ritmului de scurgere. Atfel, vom elimina din incertitudini”.

Urmariti mai jos un mesaj video de la Philippe Cousteau, un aparator al oceanelor, pornind de la catastrfoa din Golful Mexicului, prezentat de Tree Hugger:

Cititi si:

BP ameninta si situri stravechi din Libia

BP isi asuma o mica parte din vina intr-un raport intern pe marginea tragediei din Golful Mexicului

Royal Dutch Shell va fi exonerata aproape complet pentru Delta Nigerului de un raport ONU finantat de Shell

Tags:Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger