Un studiu OMS clasifică trei insecticide drept cancerigene pentru oameni

0

Un studiu realizat de International Agency for Research on Cancer (IARC) pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) susţine că a descoperit suficiente dovezi pentru a declara insecticidul lindan, o substanţă chimică deja interzisă în Uniunea Europeană şi în SUA, responsabil pentru îmbolnăviri de cancer, în cazul oamenilor – mai exact, e vorba de tipul de cancer cunoscut drept limfom non-Hodgkin.

 

 

Deşi interzis în spaţiul european şi cel american, insecticidul încă este folosit în unele ţări în curs de dezvoltare din lume şi este un ingredient care apare în tratamentele împotriva păduchilor şi scabiei în ţări precum China, India, dar şi SUA şi Canada. Specialiştii de la IARC spun, totodată, că şi insecticidul cunoscut sub numele de “DDT” este “probabil cancerigen pentru oameni”; un alt insecticid, 2,4-D, a fost şi el clasificat ca fiind cu potenţial cancerigen pentru oameni. Utilizarea DDT-ului a fost interzisă de prin anii 1970, în mare parte, dar oamenii de ştiinţă spun că expunerea la acest insecticid încă apare, prin alimentaţie, deoarece substanţa şi compuşii ei sunt foarte rezistenţi, rămânând în mediu şi chiar în organismul animalelor.

În ceea ce priveşte insecticidul 2,4-D, acesta a fost introdus în agricultură în anul 1945 şi a fost folosit în general împotriva buruienilor, dar şi în amenajări urbane. Expunerea la acest insecticid poate apărea mai cu seamă în faza de producţie şi, apoi, de împrăştiere, iar populaţia poate fi expusă şi prin alimentaţie, apă, praf. În ceea ce priveşte dovezile despre efectul cancerigen al lindanului, dr. Kurt Straif, şeful IARC, spune că au provenit din studii extinse asupra muncitorilor din agricultură. “Folosirea lindanului a fost restricţionată din anii 1970, iar, în prezent, expunerea mai poate apărea prin dietă sau tratamente contra păduchilor şi scabiei. Nu există, în prezent, studii epidemiologice care să cuantifice riscul de apariţie a limfomului după astfel de expuneri”, a completat acesta. Un rezumat al studiului se poate găsi în revista The Lancet Oncology.

 

Sursa şi foto: BBC

 

Puteţi citi şi:

FOTO Argentina contaminată de biotehnologie

”Viitorul Europei este negru”: Mama-activistă din Argentina care s-a pus cu Monsanto și a câștigat

Erbicidul Roundup de la Monsanto ar putea cauza cancer

România modificată genetic

 


Leave A Reply

Advertisment ad adsense adlogger